Възможности на хомеопатията при терапия на ЦИСТИТ

By | септември 8, 2015

Хомеопатия за лятната аптечкаАвтор: д-р Райна Томова

ТЕРАПИЯ

Според статистически проучвания поне 20% от жените са имали оплаквания, свързани с цистит: често уриниране, парене и болка при уриниране, наличие на кръв в урината. Причината за голямото разпространение на циститите сред жените е по-късата уретра и близостта на външния є отвор до ануса. Това улеснява попадането на нормално присъстващи в червата бактерии (най-вече Esherichia coli) в пикочните пътища и в пикочния мехур, където тези бактерии предизвикват възпаление на лигавицата. Излагането на студ или престоят с мокър бански също са фактори, благоприятстващи появата на цистит.

При мъжете пикочните инфекции зачестяват в по-напреднала възраст, когато увеличената простатна жлеза води до затруднено изпразване на пикочния мехур.

За възникването на цистита благоприятстват и много други фактори: евентуални аномалии на отделителната система, нефролитиаза, запек, катетаризация, бременност, климакс и други.

За съжаление има пациенти, при които циститите са редовно страдание. Честите антибиотични курсове, които те провеждат невинаги дават траен лечебен резултат, а и нерядко се развива резистентност към използваните антибиотици. Това обяснява защо все повече пациенти се обръщат към хомеопатичния метод за лечение и профилактика на пикочните инфекции.

Тук са прeдставени някои от най-често прилаганите хомеопатични медикаменти за лечение на възпалението на пикочния мехур и на пикочните пътища. Трябва да се има предвид, че в остро състояние и при високо микробно число, хомеопатичният метод е само допълващ, но неговото приложение значително ускорява възстановителния процес и облекчаването на оплакванията на болния.

CANTHARIS VESICATORIA 9СН е сред най-често използваните от хомеопатичните препарати за лечение на цистит, протичащ с чести позиви за уриниране и парене при микция. Често има и болки, както по време на уринирането, така и след него.

ARSENICUM ALBUM 9СН се прилага за лечение на цистит с много силно усещане за парене и придружаваща отпадналост. Подобрение на оплакванията настъпва от топли апликации в долната част на корема.

MERCURIUS CORROSIVUS 9CH използваме регулярно при т.нар. хеморагични цистити – т.е. при наличие на кръв в урината.

SARSAPARILLA 9CH e подходящ избор при цистит, възникващ на фона на камъни и/или песъчинки в бъбреците.

STAPHYSAGRIA 15СН е хомеопатичното лекарство, което прилагаме за лечение на оплаквания, възникващи след полов контакт или катетаризация. Това е медикамент на избор при налични оплаквания и в същото време – липса на бактериален растеж при микробиологичното изследване на урината.

MAGNESIA PHOSPHORICA 9CH се предписва системно при спастични болки, които в известна степен се подобряват от прегъване на две и натиск върху болезнената област.

За овладяване на острите оплаквания е препоръчително 4-6 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от избрания медикамент или комбинация от медикаменти, с разреждане на броя на приемите при подобрение.

За пациентите с рецидивиращи цистити е важно да знаят, че може да се постигне траен успех в лечението на този проблем с изготвянето на индивидуална профилактична схема, съобразена не само със симптомите във фазата на възпалението, но и с индивидуалните особености на конкретния организъм.

* Авторът д-р Райна Томова е специалист по вътрешни болести и клинична хомеопатия. Хомеопатичен кабинет: гр. София, тел.: 0888 148912; www.homeopatiazateb.com; Управител на Европейска школа по клинична хомеопатия /02 968 19 12; 0884 058 885; www.clinicalhomeopathy.eu

Материалът е пуликуван в бр. 4 на Фармацевтичен Монитор