Еньовден

By | юни 24, 2014

Еньовден
Традиционно на Еньовден се почита професията на фармацевта.

Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции и денят на лятното слънцестоене. С навлизане на християнството, тъй като източноправославната църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител на 24 юни, наименованието на народния празник става — Еньо или Яне. Не само българи, но поляци, украинци, руснаци и други славянски народи отбелязват този ден по сходен начин, с палене и прескачане на огньове за здраве, къпане в реките и бране  на билки.

Смята се, че билките имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутрин преди изгрева на слънцето. Едно време жените — баячки и магьосници са ходели сами да берат билки, с които после да лекуват и врачуват.

Набраните за зимата билки трябвало да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“.

Честит Еньовден на всички фармацевти. Пожелаваме ви да упражнявате професията си с много любов, компетентност и разбиране на проблемите на вашите клиенти-пациенти. Както днес билките проявяват най-голямата си лечебна сила, така и вие, всекидневно да работите със съзнанието за силата, отговорността и благородството на вашата професия.

Да си припомним поне днес и едно име тясно свързано с билкарството – Петър Димков – Лечителят.
Той вярва, че трябва да се лекува не само тялото, но и душата на човека
и посвещава по-голямата част от живота си на изучаване на билките, събиране на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване.