Жените стават по-агресивни в резултат от приема на статини

By | април 27, 2016

woman-statinsЖените след менопаузата стават по-агресивни при приема на статини, докато мъжете реагират на тези лекарства за намаляване на холестерола с по-малко признаци на агресия.

Лекарствата за намаляване на холестерола от типа на статините може да повишат агресията при жените след менопаузата. Това е заключението от ново изследване на Университета на Калифорния в Сан Диего.

ПЛАНИРАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО
Изследването е рандомизирано клинично изпитание, планирано да проследи поведенческите промени. То обхванало над 1 000 души, приемащи simvastatin, pravastatin или плацебо в продължение на шест месеца. Участниците си водели подробни дневници всяка седмица и учените регистрирали конкретни прояви на агресия спрямо околните, себе си или предмети. Те също така измерили проблемите със съня и нивата на тестостерон.

МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ РЕАГИРАТ РАЗЛИЧНО
Мъжете и жените били рандомизирани, а резултатите им – анализирани отделно. Учените открили, че жените над 45 години са по-агресивни, когато приемат статини. Тези, които в началото са били най-малко агресивни, са регистрирали най-голямо повишение на агресивно поведение.

ПОНИЖЕНИ НИВА НА ТЕСТОСТЕРОН
Статините имали обратния ефект при повече мъже. Това може се дължи на понижените нива на тестостерон, регистрирани при тях по време на приема на статини. Имало обаче три случая на мъже, чиято агресивност се повишила значително, докато пиели тези лекарства за намаляване на холестерола. Водещият автор на изследването, д-р Beatrice Golomb, посочва, че „статините не влияят еднакво на всички хора. И мъжете, и жените могат да станат по-агресивни при приема на статини, но при мъжете типичният ефект е обратният.” ЖурналPLOS One, 1 юли, 2015.

По-ранни изследвания на статините са открили връзка с депресията (Journal of the Neurological Sciences, 15 януари 2015 г.) или проблеми със съня (Drug Safety, юни 2014). Някои хора, взимащи статини, се оплакват от когнитивни проблеми. Но това е първото изследване, докладващо, че мъжете и жените изпитват различен тип поведенчески промени, когато пият статини.

Обратно към ФМ 6/2015