Причинява ли косопад използването на Wegovy и Ozempic?

By | юни 28, 2024

Хората, които приемат Wegovy и Ozempic (семаглутид), за да отслабнат, губят ли и коса?  Защо Wegovy разкрива този проблем, а Ozempic не?

В днешно време най-горещите лекарства за контрол на телесно тегло са Wegovy и Ozempic. Ozempic няма одобрение от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) за отслабване, но това инжекционно лекарство за диабет съдържа точно същата съставка като Wegovy, което е одобрено за контрол на теглото. Нараства обаче опасението, че семаглутидът, съставката и на двете лекарства, може да има неприятен страничен ефект – косопад!

Предупреждението на FDA за загуба на коса с Wegovy и Ozempic е объркващо
FDA одобри Ozempic за лечение на диабет тип 2 през 2017 г. През 2021 г. агенцията даде зелена светлина на идентичното лекарство (семаглутид) под името Wegovy, за да помогне на хората да отслабнат.
В своето съобщение от 4 юни 2021 г. FDA написа, че това самоинжекционно лекарство е:
„…за хронично регулиране на теглото при възрастни със затлъстяване или наднормено тегло с поне едно състояние, свързано с теглото (като високо кръвно налягане, диабет тип 2 или висок холестерол), за употреба в допълнение към диета с намалено съдържание на калории и повишена физическа активност. ”
Официалната информация за предписване на Wegovy предлага данни за две големи, дългосрочни плацебо-контролирани проучвания:
В едното проучване 3% от хората, приемащи Wegovy, съобщават за загуба на коса. В другото проучване 4% от хората, приемащи Wegovy, съобщават за загуба на коса.
Ако обаче погледнете официалната информация за предписване на Ozempic, не се споменава косопад като страничен ефект, въпреки че става въпрос за едно и също, като състав, лекарство – семаглутид.

Малките тайни за рандомизираните контролирани проучвания (RCT)

Лекарствените компании са станали удивително умели при събирането на информация за странични ефекти. Не забравяйте, че това са рандомизирани, плацебо-контролирани клинични проучвания. На теория нито здравните специалисти, провеждащи проучванията, нито пациентите, участващи в изпитванията, знаят кой получава активното лекарство и кой получава плацебо. Това трябва да елиминира пристрастията или влиянието.
Авторите на статията обаче установяват, че компаниите, които провеждат тези проучвания, могат да повлияят на резултата. Тъй като Wegovy и Ozempic са абсолютно едно и също лекарство, страничните ефекти трябва да са доста сходни и при двете лекарства, въпреки че едното се предписва за диабет тип 2, а другото – за загуба на тегло.
В клиничните изпитвания 20,3% от пациентите на Ozempic съобщават за гадене, докато само 6,1% от хората, приемащи плацебо, съобщават за гадене.
При изпитванията на Wegovy между 42% и 44% от субектите, които сами си инжектират това лекарство за отслабване, изпитват гадене, а 16 до 18% от тези, които получават плацебо инжекции, се оплакват от гадене. Разликата е очевидна.
Диарията също е била много различна в зависимост от това какво лекарство приемали пациентите. Тези в проучванията на Ozempic съобщават за честота на диария от около 8,8%. Хората, получаващи плацебо в тези проучвания, съобщават за ниска вероятност – 1,9%.
Сравнете тези числа с Wegovy! Участниците в клиничните изпитвания на Wegovy са имали диария в честота от 22 до 30%. Още по-интересни са плацебо данните от Wegovy. Хората в тези проучвания са получавали инжекции, които не съдържат активно лекарство, но въпреки това съобщават за диария в 16 до 19% от случаите. С други думи, тези, които получават плацебо, са имали 10 пъти по-голяма вероятност да получат диария в проучването Wegovy, отколкото в проучването Ozempic.

Защо страничните ефекти варират между Wegovy и Ozempic?
В тази статия няма да ви отегчаваме с обяснение как се случва това. Можете да прочетете хипотезите на авторите за тази „аномалия“ в статията Рандомизирани контролирани проучвания (RCT): Погрешен златен стандарт.

Косопад с Wegovy, но НЕ с Ozempic:
Защо клиничните изпитвания на Wegovy показват косопад като страничен ефект, но не и тези на Ozempic? Вероятната възможност е описана в посочената по-горе статия.
Предполагаемият извод е, че косопадът не е бил в обхвата на радара по време на клиничните изпитвания на Ozempic. Ако не попитате за възможен страничен ефект, няма да го откриете по време на опита.
Това би обяснило и несъответствието в отговорите на плацебо от двете проучвания. Изследователите, провеждащи клиничните изпитвания на Ozempic, може да не са попитали за диарията. От тук, може би, е тази малка вероятност от само 1,9% при тези, които получават плацебо инжекции.
По времето, когато са били проведени изпитанията на Wegovy обаче, изследователите са били добре запознати с този възможен страничен ефект. Цели 19% от тези, които получават плацебо инжекции, съобщават за диария.
Наистина ли смятаме, че фоновата честота на диарията е 10 пъти по-честа при хора с наднормено тегло, отколкото тези, които имат диабет тип 2? Възможно е, но подозираме, че изследователите, провеждащи изпитанията на Wegovy, са питали за диарията по-настойчиво от тези, които са провеждали изпитанията на Ozempic. В резултат на това официалната информация за предписване описва диарията като често срещана за Wegovy, но много по-малко вероятна за Ozempic.
Защо загубата на тегло води до загуба на коса?
Гаденето и липсата на апетит са добре известни последствия от семаглутид. Това може частично да обясни как Wegovy и Ozempic водят до загуба на тегло. Ето само един разказ на читател за този ефект:
Лиз отслабва много с Ozempic, но страничните ефекти са твърде тежки за нея:
„Имам сериозно наднормено тегло. Преди две години моят лекар предписа Ozempic. Успях да сваля 60 паунда, защото лекарството ме караше да се чувствам сита. Докато го приемах, просто не мислех за храна.
„Спрях да приемам лекарството, защото „чревният апокалипсис“ стана твърде силен. В началото имах пристъп на всеки два месеца. Когато станаха два пъти месечно, това беше за мен непоносимо. Когато се случваха тези атаки седях на тоалетната с диария, докато повръщах в кофата за боклук в банята. Едната атака беше толкова лоша, че се озовах в спешното отделение поради дехидратация.“
Telogen Effluvium след бърза загуба на тегло:
Най-вероятно, загубата на коса се свързва с екстремната загуба на тегло. Човешкото тяло често реагира на стрес с нещо, наречено телогенен ефлувиум. Косата спира да расте и пада. Дерматолозите са запознати с тази реакция, но лекарите от други специалности може да не се сетят да предупредят пациентите за нея. Според нашия опит косопадът не е страничен ефект от лекарството, който лекарите обичат да споменават. Много лекари не знаят, че лекарствата, които предписват, могат да причинят косопад. Алопецията не е животозастрашаваща, но е важна!

По материали от чуждия печат.