ESBERITOX FORTE / ЕСБЕРИТОКС ФОРТЕ

By | юни 7, 2017

АТС код: L03АХ

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация за лекарството може да намерите на сайтовете на ИАЛ – www.bda.bg или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Състав: 1 таблетка съдържа: 16 mg сух екстракт (4-9:1) на смес от: Диво индиго, корен (Baptisia tinctoria radix); Пурпурна ехинацея, корен (Echinacea purpurea radix); Ехинацея палида, корен (Echinacea pallida radix); Западна туя, стрък (Thuja occidentals herba) (4,92:1,85:1,85:1). Екстрагент: етанол 30% (V/V). Помощни вещества: Манитол, Бетадекс, Лимонов овкусител, Глицеролов дибехенат, Магнезиев стеарат, Лимонена киселина монохидрат, Захарин натрий.

Показания: За повишаване на имунната защита, като поддържащо лечение при вирусни инфекции на горните дихателни пътища, като общи настинки.

Дозировка и начин на приложение: Есберитокс форте се приема сутрин, обед и вечер с достатъчно течност, за предпочитане с вода. Таблетките могат да се дъвчат. Дозата за възрастни и юноши на възраст от 12 години е: 3 пъти дневно по 1 таблетка. Есберитокс форте не е подходящ за деца на възраст под 12 години. Лечението трябва да започне възможно най-рано след появата на първите симптоми и да продължи, докато те не изчезнат. Есберитокс форте следва да се приема за период не по-дълъг от 10 дни.

Противопоказания: Свръхчувствителност към активните вещества или към някое от помощните вещества или към растения от клас Сложноцветни. Поради причини за безопасност, Есберитокс форте не трябва да се използва в случай на прогресивни системни заболявания като туберкулоза и саркоидоза; автоимунни болести, като колагенози, множествена склероза; СПИН, ХИВ-инфекции; имуносупресивна терапия напр. след трансплантация или химиотерапия за лечение на рак (цитостатична терапия); заболявания на белите кръвни клетки като левкемия и агранулоцитоза.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба: Терапията трябва да се ревизира и да се направи консултация с лекуващия лекар: ако оплакванията се засилят или продължават по-дълго от 10 дни; в случай на задух, повишена температура или поява на гноен секрет от носа или кръвохрак. Това лекарство не е подходящо за деца под 12-годишна възраст. За деца от 4 до 11 години има подходящи таблетки с по-слабо действие.

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: Не са провеждани проучвания с Есберитокс форте за други лекарствени взаимодействия.

Фертилитет, бременност и кърмене: Няма достатъчно данни по отношение на използването на Есберитокс форте при бременни жени и по време на кърмене. Ето защо, Есберитокс форте трябва да се приема по време на бременност само след съответната оценка полза/риск. Като предпазна мярка, Есберитокс форте следва да не се приема по време на кърмене.

Ефекти върху способността за шофиране н работа с машини: Есберитокс форте не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

Опаковка: таблетки х 20.

Притежател на разрешението за употреба: Schaper & Brummer GmbH & Co. KG

Вносител: Севекс Фарма, 02/ 865 71 62