FLUDREX MAX HERBAL HOT DRINK / ФЛУДРЕКС МАКС ХЕРБАЛ ХОТ ДРИНК

By | ноември 29, 2019

AТС код: N02BE51

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация за лекарството може да намерите на сайтовете на ИАЛ – www.bda.bg , EMA или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Състав: Всяко саше съдържа: парацетамол (paracetamol) – 1000,0 mg; Фенилефринов хидрохлорид (Phenylephrine hydrochloride) – 12,2 mg екв. на 10,0 mg фенилефрин база. Помощни вещества: Захароза 2,67 g в една доза, Лимонена киселина, Натриев цитрат, Аскорбинова киселина, Натриев цикламат, Захарин натрий, Аромат на ягода (смес на ароматни вещества и глюкоза), Сух екстракт от плодове на черен бъз, Силициев диоксид, колоиден безводен.

Показания: Лекарственият продукт е показан за краткосрочно симптоматично лечение на фебрилитет, главоболие, болки в гърлото, назална конгестия, мускулни болки при простудни заболявания, грип и други остри вирусни инфекции.

Дозировка н начин на приложение: Възрастни и деца на 12 и повече години: По едно саше на интервал от 5-6 часа, разтворено в чаша гореща вода. Приемът на повече от 4 дози дневно не трябва да бъде превишаван, а интервалът между отделните приеми не трябва да бъде по-малък от 4 часа. Препоръчително е лечението да се провежда с най-ниската доза, с която се постига очаквания ефект. Максимална продължителност на лечението без консултация с лекар – 3 дни.
Продуктът не е подходящ за приложение при деца под 12-годишна възраст. При пациенти в старческа възраст не се налага корекция на дозата. При пациенти с бъбречна недостатъчност интервалът между отделните приеми не трябва да бъде по-малък от 8 часа.

Противопоказания: Свръхчувствителност към парацетамол, фенилефрин или някое от помощните вещества; Чернодробно или тежко бъбречно увреждане; Високостепенна артериална хипертония; Некомпенсиран хипертиреоидизъм; Тежки сърдечно-съдови заболявания; Едновременен прием с трициклични антидепресанти, бета-блокери или МАО-инхибитори, вкл. в последните 14 дни.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба: В случаите, когато не се постига очаквания терапевтичен ефект, в съображение трябва да влезе използването и на друг антипиретик. При недостатъчен или липсващ ефект (персистиране на високата температура по-дълго от 3 дни и/или на другите симптоми повече от 5 дни) се налага обсъждане на прекратяване на лечението или неговото евентуално продължаване.
Това лекарство трябва да се прилага с внимание при пациенти с астма, чувствителни към аспирин, тъй като те могат да бъдат свръхчувствителни към парацетамол.
Лекарственият продукт съдържа 2,67 g захароза в една доза. Пациенти с редки наследствени проблеми на непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозна малабсорбция или захарозо-изомаптазен дефицит не трябва да приемат това лекарство.
Този лекарствен продукт съдържа 34 mg натрий в една доза, които са еквивалентни на 1,7% от препоръчителния максимален дневен прием от 2 g натрий за възрастен. Пълната информция прочетете в КХП!

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: Прочетете КХП!

Фертилитет, бременност и кърмене: Няма данни за неблагоприятни ефекти върху фертилитета от страна на съдържащите се в лекарствения продукт активни вещества. Лекарственият продукт може да се прилага по време на бременност единствено след лекарско назначение след оценка на съотношението полза за майката/риск за плода и новороденото. Включените в състава на комбинацията активни вещества се излъчват с майчиното мляко. Лекарственият продукт може да се прилага по време на кърмене единствено след лекарско назначение.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини: Флудрекс Макс Хот Дринк не повлиява или повлиява пренебрежимо способността за шофиране или работа с машини. Необходимо е пациентите да бъдат посъветвани да не шофират или работят с машини в случай, че след приема на това лекарство се е появило замайване.

Опаковка: Прах за перорален разтвор 4.4 g в саше от хартия/алуминий/полиетилен. Една опаковка съдържа 10 броя сашета.

Притежател на разрешението за употреба: ХИМАКС ФАРМА ЕООД