Хомеопатия за лятната аптечка

By | юли 28, 2015

Хомеопатия за лятната аптечкаАвтор: д-р Райна Томова

Дойде моментът за дългоочакваните летни ваканции. Всеки се отбива в аптеката преди ваканция, най-малкото, за да получи препоръка за подходящ слънцезащитен крем. Често клиентите търсят съвет от своя фармацевт за това какви медикаменти е добре да вземат със себе си при пътуването.

Няма как препоръките към лятната аптечка да бъдат абсолютно унифицирани, защото хората не са идентични и всеки има склонност към различни проблеми. Но има и общи тенденции, свързани със заболеваемостта или дискомфортните състояния, присъщи на лятото, което позволява даването на общи съвети.

Тук ще дадем идея за хомеопатични съвети. Защо хомеопатия? Защото е приложима във всяка възраст (без промяна в дозировката), защото е безвредна (може да се приема включително от малки деца и бременни жени), защото не влиза в лекарствени взаимодействия, няма никакви странични ефекти и не на последно място, защото е ефикасна и все повече хора я предпочитат за себе си и своите деца.

На всеки Ваш клиент, независимо от неговите особености, можете да препоръчате следните хомеопатични медикаменти за лятната аптечка:

• КОКУЛИН – за профилактика и овладяване на прилошаване при пътуване. Приемат се по 2 таблетки 3 пъти дневно в деня преди пътуването и в деня на пътуването. Ако въпреки това се появят оплаквания, можете да приематe по 2 таблетки на всеки час до овладяване на симптоматиката или до приключване на пътуването. При деца таблетките могат да се дават разтворени в малко вода. Ако искате да индивидуализирате препоръката към своя клиент, можете да разпитате по-подробно за оплакванията му по време на пътуване и да подберете някой от следните медикаменти:

• COCCULUS INDICUS 9 СН. Препоръчва се при гадене, повръщане и световъртеж, съпроводени от отпадналост и чувство за мускулна слабост. Оплакванията се засилват от всяко движение, от силни миризми (особено от миризма на цигари), от преумора и безсъние. Оплакванията намаляват, когато човек се затопли.

• TABACUM 9 CH. Подходящ е, когато освен гаденето, повръщането и световъртежа са налице и повишено слюноотделяне, пребледняване, студена пот. Оплакванията се влошават от затопляне, а се подобряват на свеж въздух и при затваряне на очите.

• PETROLEUM 9 CH. Подходящ е при гадене, повръщане, световъртеж и главоболие. Оплакванията се подобряват при затопляне (както при Cocculus indicus), при затваряне на очите (както при Tabacum) и след нахранване (което е характерно само за този медикамент).

• BORAX 9 CH. Този медикамент е особено подходящ при пътуване с кораб или самолет, когато симптомите се провокират от движение по вертикала (нагоре-надолу) и от навеждане напред. Избраният медикамент (или комбинацията от медикаменти) се приема в следната дозировка: 5 гранули преди отпътуване и после по 5 гранули при всеки пристъп на прилошаване (ако е необходимо и на всеки половин-един час). За малките деца – гранулите могат да се разтварят в малко количество вода.

КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕПОРЪЧА ЗА ЛЯТНАТА АПТЕЧКА?

• BELLADONNA 15 СН. Ще бъде от полза при температура, възпалено гърло или слънчево изгаряне. При всички тези състояния се приемат по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са симптомите (в началото и на 15 мин.) При изгаряне и при възраст над 2,5 г., върху зачервените участъци може да се използва Хомеоплазмин маз, която ще доведе до бързо облекчение и възстановяване на кожата. Тази маз е подходяща и при подсичане, охлузване, протъркване на определени участъци от кожата, но без нарушаване на нейната цялост (т.е. не е за приложение върху рани).

• LEDUM PALUSTRE 9 CH – 5 гранули на ден е подходяща профилактика на ухапванията от комари и бълхи, когато почивката е в район с повишена концентрация на насекоми.

• APIS MELLIFICA 30 СН – при силна кожна реакция след ухапвания от комари. Дава се начесто, заедно с Ledum palustre (двете лекарства се редуват през 15-20 мин. за няколко приема и после през час до облекчаване). Apis mellifica 30 СН може да се приложи и при други видове алергични обриви.

• ARNICA MONTANA 9 CH е приложим при всякакви травми. Приема се веднага след травмата – няколко пъти по 5 гранули през 10 минути, след което на всеки час по 5 гранули в първия ден. След това за още няколко дни – 4 – 5 пъти по 5 гранули. Приложението на този медикамент намалява риска от кръвонасядане и ускорява възстановяването на тъканите.

• ARNIGEL се прилага локално при наранявания без нарушена цялост на кожата и при възраст над 1 г. Допълва ефекта на Arnica montana. Чести оплаквания в хода на летните почивки са разстройството и повръщането. Освен с обичайните конвенционални медикаменти, състоянието на пациентите може допълнително и по-бързо да бъде облекчено с помощта на някой от следните медикаменти:

• BAPTICIA TINCTORIA 9 СН – подходящ е при чревен грип, свързан с разстройство, коремни болки и температура.

• ARSENICUM ALBUM 9 СН – предпочита се при разстройство, предизвикано от консумация на неподходяща или несигурна храна.

• PODOPHYLLUM PELTATUM 9 CH – препоръчва се при диария, свързана с преяждане с пресни плодове, както и при диария, свързана с пробиването на зъбче.

• NUX VOMICA 9 CH можем да препоръчаме винаги, когато повръщането води до облекчаване на гаденето.

• IPECA 9 СН е медикамент на избор, когато повръщането не облекчава гаденето. Всички гореизброени медикаменти се приемат по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са оплакванията (вкл. и на всеки 20 – 30 минути). Добре е да се знае и, че страдащите от слънчева алергия могат успешно да профилактират и овладяват обривите от първото излагане на слънце с хомеопатия, но за целта е необходимо да се консултират с квалифициран лекар-хомеопат, който да изготви подходящата индивидуална схема на терапия.

––––––––––––––––––––-
* Авторът д-р Райна Томова е специалист по вътрешни болести и клинична хомеопатия. Хомеопатичен кабинет: гр. София, тел.: 0888 148912; www.homeopatiazateb.com

Управител на Европейска школа по клинична хомеопатия /02 968 19 12; 0884 058 885; www.clinicalhomeopathy.eu