Ниските нива на витамин Д повишават риска от дегенерация на макулата

By | ноември 25, 2016

vitamin dТригодишно изследване е установило, че при жените с конкретен генетичен маркер ниското ниво на витамин Д повишава вероятността от развиването на дегенерация на макулата.

Ниското ниво на витамин Д може да повиши вероятността от развитието на предизвикана от възрастта дегенерация на макулата, но само при хора с генетична предразположеност.
Учени от Университета в Бъфало анализирали данни за над 1 200 жени като част от Инициативата за женско здраве. Тази част от изследването разглеждала хранителния статус на жените и риска от макулна дегенерация.

МАКУЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЯ
Макулната дегенерация е най-честата причина за слепота сред възрастните хора в САЩ. При нея централната част на ретината се влошава и спира да функционира правилно, което за начало води до загуба на централното зрение. В ранната си фаза макулната дегенерация може да няма симптоми, но очният лекар може да я открие при преглед.
Научните изследвания отдавна търсят начини за предотвратяването на макулната дегенерация. Те са показали, че конкретна комбинация от хранителни добавки може да забави развитието на умерената макулна дегенерация, но все още няма солидна информация за това как болестта да се предотврати напълно.

НИСКИ НИВА НА ВИТАМИН Д
В това изследване на Инициативата за женско здраве били оценени серумните нива на 25-хидроксивитамин Д. Това показало колко витамин Д е наличен в организма от различните източници (включително излагане на слънчева светлина, хранителните добавки и малките количества от храната).

Вероятността от макулна дегенерация била най-силна при жени с конкректен вариант на ген на имунната система, наречен CFH, които освен това имали ниски нива на 25-хидроксивитамин Д. Допълнителен генен вариант (за ген, наречен CFI) също бил разгледан.
При жените, които имали и двата варианта в съчетание с ниско ниво на витамин Д, се наблюдавала шест пъти по-голяма вероятност от развиването на макулна дегенерация по време на изследването. JAMA Ophthalmology, online Aug. 27, 2015.