Пълнозърнести продукти за дълголетие

By | август 31, 2016

пълнозърнести храниКАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ПРОДУКТИ ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Анализи на множество дългосрочни изследвания показват, че консумацията на пълнозърнести продукти с цел дълголетие дава най-добри резултати, когато хората приемат поне три порции на ден от тези продукти.
Експертите по хранене отдавна съветват хората да консумират пълнозърнести храни, а сега епидемиолозите разполагат с доказателства, че приемът на три порции от тях всеки ден може да намали вероятността от ранна смърт. Всъщност два независими един от друг анализа на други изследвания, публикувани наскоро, показват, че храненето с пълнозърнести продукти с цел постигане на дълголетие помага срещу редица заболявания.

Трябва ли да консумирате пълнозърнести храни, за да живеете по-дълго?
В една от двете нови публикации учените анализират данни от 12 други научни изследвания и няколко национални проучвания на здравословното състояние и храненето. Взети заедно, тези изследвания обхващат почти 800 000 души в САЩ, Обединеното кралство и Скандинавските страни във времевата рамка от 1971 г. до 2010 г.
Подобни изследвания не могат да установят причинно-следствена връзка, но учените все пак открили спад на смъртността, причинена от инфаркт или инсулт с убедителните 23% при хората, консумирали поне три порции пълнозърнести храни всеки ден.

Освен това при хората, които се придържали към подобен режим на хранене, съществувала и с 12% по-ниска вероятност да починат от рак. Всяка допълнителна порция пълнозърнести продукти, консумирана дневно, изглежда подобрява превенцията на тези заболявания. (Circulation, 14 юни 2016 г.)
Другата публикация разглежда данни от 45 други научни изследвания. В нея учените достигнали до много подобни заключения: при хората, консумиращи три порции пълнозърнести продукти на ден спрямо тези, които изобщо не приемали такива храни, рискът от сърдечносъдови заболявания бил понижен с около 23%. В същото време рискът от смърт, причинена от рак, бил по-нисък с 15%, а като цяло вероятността от смърт, независимо от причината, била със 17% по-ниска.

Конкретните видове пълнозърнести храни, станали обект на тези изследвания, включват зърнени храни за закуска и пълнозърнест хляб, но не и бял или пълнозърнест ориз, както и никакви рафинирани зърнени продукти. Подобно на колегите си от публикацията в журнала Circulation, и тук авторите посочват, че техните заключения подкрепят съветите, които се дават като част от съвременните насоки за здравословно хранене.

Може би това не е толкова изненадващо, имайки предвид, че и в двете научни разработки участвали преподаватели от Училището за обществено здраве „Т. Х. Чан” в университета „Харвард”. (BMJ, 14 юни 2016 г.)

Как да изберете пълнозърнести храни за дълголетие?
Препоръката да консумирате повече пълнозърнести храни е давана и преди и често предизвиква объркване. Производителите обичат да слагат думата „пълнозърнест” на опаковките си, за да се възползват от това, че пълнозърнестите продукти се славят като здравословни. Но не всички продукти с този етикет са добър източник на пълнозърнести храни. Важно е да прочетете етикета и да се уверите, че „пълнозърнест” или „пълнозърнеста пшеница” е първата съставка в списъка.

Добър вариант е сами да си готвите булгур, кафяв ориз, ечемик или пълнозърнест овес. Семена като киноа и щир също са добър избор. А ако купувате хляб, търсете такъв, който е плътен и се дъвче по-продължително, и в който основната съставка е пълнозърнестата пшеница.

обратно към ФМ3-2016