Как да помогнете на сърцето си с диета от средиземноморски тип

By | ноември 27, 2016

средицемноморска диета и сърдечно-съдови заболяванияНе е тайна, че спазването на диета от средиземноморски тип с много зеленчуци, плодове и риба, вместо месо, може да намали риска от инфаркт или инсулт.

Това е потвърдено от поредното международно изследване. То било замислено като клинично изпитание на сърдечно лекарство, и включило 15 482 души със стабилна коронарна болест на сърцето. Това ги излагало на висок риск от инфаркт или инсулт.
Когато били набирани за изпитанията, участниците били помолени да попълнят прост въпросник относно хранителните си навици. Отговорите им позволили на учените да изчислят както техния резултат според средиземноморската диета – въз основа на консумацията на зеленчуци, бобови храни, плодове, риба и пълнозърнести храни, така и резултата им според „западната” диета, измерваща приема на десерти, сладки храни, преработена захар и пържени храни.

  • КАКВО ПОКАЗВА ИЗСЛЕДВАНЕТО

Участниците били проследени в продължение на почти четири години и откритията на учените се оказали малко изненадващи. Оказало се, че в тази група от високорискови пациенти диетата от средиземноморски тип предлагала значителна защита.

На всеки сто души със средиземноморската диета, имало по три случая по-малко на смърт, инсулт или инфаркт, в сравнение с онези, които се хранели с най-малко зеленчуци и риба. Не е кой знае какво, но е по-добре от резултатите с аторвастатина, който се рекламира с това, че намалява риска от инфаркт с 36%, въпреки че води до един смъртен случай по-малко на 100 души в сравним период от време.

Изненадата била, че хората, консумирали повече десерти и имащи по-висок резултат по отношение на Западната диета не били изложени на съответстващо по-висок риск от сърдечносъдови усложнения.

Публикувано: European Heart Journal, online April 24, 2016.