СОЛТА НЕ Е УБИЕЦЪТ, за какъвто бива представяна

By | април 26, 2016

Солта не е убиецътПрепоръката да се намали драстично приема на сол не е подкрепена от доказателства

Големите организации за обществено здраве са като презокеански лайнери: трябва много време, за да ги накарате да сменят курса.
Най-новият пример е Центърът за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ с неговата политика по отношение на солта.

Ръководството на ЦКПЗ е определило, че натрият е враг номер едно на общественото здраве, и че всеки над 50-годишна възраст трябва да ограничава дневния си прием на сол до 1 500 мг. Американската кардиологична асоциация (АКА) отива още по-далеч, като настоява, че „всички американци следва да намалят приема си на натрий с храната до под 1 500 мг на ден.”
Повечето хора си нямат идея какво представляват 1500 мг. За да достигнете тази ниска стойност, ще трябва да избягвате повечето готови храни, хляба, пицата, соленките и бисквитите, както и консервираната храна, и никога да не посягате към солницата. Пилешката супа ще има малко по-добър вкус от помия.

На теория пренастройването на такава драконовска диета би следвало да намали кръвното налягане и силно да снижи вероятността от инфаркт или удар. Доколко обаче научните доказателства подкрепят строгото ограничаване на солта?

Учените от Университета „Емъри” наскоро публикуваха резултатите от наблюдателно изследване, проследило 2 642 възрастни жители на Атланта (JAMA Internal Medicine, online Jan., 19, 2015). Доброволците-участници са били на възраст над 70 г. в началото на изследването и са попълвали подробни анкети, за да позволят на учените да изчислят дневния им прием на натрий. По време на изследването някои от тези възрастни хора починали. Изследователите не са открили доказателства, че онези от тях, консумиращи по-малко натрий, е по-малко вероятно да умрат или да развият сърдечни заболявания. С други думи няма очевидна полза от това да се следват указанията на ЦКПЗ.

И това е само последното изследване, което не подкрепя тези препоръки. Миналата година мета-анализ на 25 научни разработки показа връзка между ниския прием на натрий и повишения риск от смърт (American Journal of Hypertension, Sept., 2014).

Бихте си помислили, че подобни разкрития биха повлияли на хората в ЦКПЗ и АКА да преосмислят своя ентусиазъм да карат всички да намалят значително приема си на сол.

Престижният Институт за медицина също публикува доклад, показващ липсата на доказателства, подкрепящи тези препоръки за нисък прием на натрий. (JAMA Internal Medicine, Jan., 2014). Според анализа, когато хора с високо кръвно налягане, заболявания на бъбреците и сърцето или диабет намалят приема на натрий до препоръчителните нива от под 1 500 мг на ден, те може да пострадат.

Има ли обяснение за подобен парадокс? Някои експерти предполагат, че диетата с много нисък прием на натрий може да стимулира хормонално предизвикана стресова реакция, която може да усложни сърдечната недостатъчност, да увеличи риска от диабет тип 2 или да влоши заболяванията на щитовидната жлеза (American Journal of Medicine, Nov., 2013).

Имайки предвид липсата на убедителни доказателства, че нискосолната диета (т.е. с прием на под 1 500 мг натрий на ден) е полезна за повечето хора, и изследванията, показващи, че това може да е вредно за някои хора, може би е време ЦКПЗ и АКА да решат да променят курса си. Може да отнеме време, но резултатът може да е по-здравословен.

Обратно към ФМ 6/2015