Триптофан

By | март 31, 2023

Л-триптофанът е незаменима аминокиселина, която е необходима за биосинтезата на протеини и няколко важни биоактивни молекули като серотонин, мелатонин, кинуренин и ниацин. Той играе основна роля в чревно-мозъчните функции, здравето на костите, имунната модулация и митохондриалната функция. Необходим е за нормалния растеж и развитие на децата и за поддържане на азотен баланс при възрастните. Мелатонинът и серотонинът, два важни метаболита на триптофан, са известни с това, че защитават митохондриите от оксидативен стрес и подобряват митохондриалната биогенеза и функции.

Триптофанът в майчиното мляко има силни антиоксидантни свойства и активност за премахване на свободните радикали. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на кърмата могат не само да помогнат за нормалното развитие на централната нервна система и стомашно-чревния тракт, но също и на други системи на органи при новородени, особено при недоносени бебета.

Източници на триптофан са млечните продукти, месо, риба, яйца, овесени ядки, тиква, сусам, шоколад, сушени фурми, соя, тофу, ядки и фъстъци и други храни.

Приблизителната хранителна нужда от триптофан при възрастни е 280-355 mg на ден в зависимост от теглото (около 4-5 mg/kg/ден), макар да има изследователи, които не препоръчват дневен прием над 220 mg.

Продукт, 100 g Количесто Л-триптофан в mg/100 g
Сухи семена от чия440 mg
Пилешки гърди, без кожа, обезкостени400 mg
Сирене325 mg
Какао290 mg
Телешко месо230 mg
Яйца165 mg
Хляб, овесени трици, препечен140 mg
Пшеничено брашно110 mg
Краве мляко42 mg
Картофи28 mg
Банани10 mg
Източник: Kaluzna-Czaplinska et al. 2017 .

Нездравословното хранене или прекомерното диетично ограничение на триптофан намаляват запасите на серотонин в мозъка и причиняват промени в поведението като потискане на апетита, анорексия, невроза, тревожност, депресия, безсъние, хиперактивност и поведенчески разтройства.

Диети от средиземноморски тип, богати на ядки, семена, пълнозърнести храни, омега-3 мастни киселини, птиче месо и млечни продукти може да бъдат невропротективни и да подобрят съня, когнитивните функции и настроението на хората.

При възрастни с невродегенеративни заболявания (деменция, депресия, безсъние, болест на Алцхаймер) адекватната диета с достатъчен прием на триптофан, в съчетание с билкови добавки,  акупунктура, йога и други могат да се прилагат за лечение на хроничното безсъние и депресията.

Адекватния прием на тази Л-триптофан е от решаващо значение за физическото и психично здраве и подобряване на качеството на живота.

–-

Източници: www.researchgate.net, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov