Нови открития потвърждават удивителните ползи от АЦЕТИЛСАЛИЦИЛОВАТА КИСЕЛИНА

By | август 9, 2016

AspirinАцетилсалициловата киселина (АСК) притежава широкообхватни свойства, спомагащи за предотвратяването на разнообразни сериозни здравословни проблеми – от прееклампсия до рак. Той е на поне 100 години, а все още нови и нови изследвания продължават да разкриват ползите от този медикамент.

АСК СРЕЩУ РАКА
Редица изследвания показват, че АСК може да помогне за предотвратяването на различни видове рак. Подобно изследване е свързано със състояние, познато като хранопровод на Барет – разстройство, повишаващо риска от рак на хранопровода. Лекари в Калифорния са проучили медицинските документи на пациенти в огромната здравноосигурителна организация „Кайзер Перманенте”. Те са открили, че при пациенти, приемащи АСК редовно, има по-малка вероятност да бъдат диагностицирани с хранопровод на Барет (Digestive Diseases and Sciences, online Sept. 12, 2014).

Множество изследвания са установили, че хора, приемащи АСК редовно, имат по-малка вероятност да развият рак на простатата (Journal of Clinical Oncology, online, Oct. 20, 2014). Други проучвания показват, че АСК може да намали вероятността от развиване на рак на дебелото черво. Дори пациенти, диагностицирани с това злокачествено заболяване имат по-добър шанс за оцеляване, ако редовно приемат АСК (Clinical Medical Insights Gastroenterology, July 14, 2014). Дълготрайната употреба на АСК също така се свързва с намален риск от рак на хранопровода, стомаха, гърдата и белите дробове (Annals of Oncology, online, Aug. 5, 2014). Предишни изследвания откриха например, че при хора, приемащи АСК с цел предотвратяване на инфаркт, съществува с 15% по-малка вероятност да починат от рак на дебелото черво, хранопровода или стомаха (The Lancet, April 28, 2012). Учени от Втората хранителна група на Изследването за превенция на рака (Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort) използвали здравните досиета на 100 000 американци над 10-годишна възраст, за да открият, че онези, които приемат АСК всеки ден, имат 40% по-ниска вероятност да развият рак на храносмилателния тракт (Journal of the National Cancer Institute, online Aug. 10, 2012).

Едно изследване с контролни казуси проведено в Китай разкри, че при жените, пиещи АСК поне два пъти седмично, има почти 50% по-ниска вероятност да бъдат диагностицирани с рак на белия дроб (Lung Cancer, Aug., 2012).

Неотдавнашно изследване също така показа, че АСК може да помогне да се намали вероятността от метастази след диагностицирането на рак.

Редовният прием на АСК намалява значително риска от развиване на редкия, но труден за лечение рак на жлъчните пътища. При хората, приемащи редовно АСК, има 2.5 – 3.5 пъти по-ниска вероятност да развият рак на жлъчните пътища, отколкото при хората, които пият този медикамент рядко или никога. Учените прегледали досиета от регистъра на пациенти с хепатобилиарна неоплазия в клиниките „Майо” (Mayo Clinic Hepatobiliary Neoplasia Registry), биобанката на клиниките и Епидемиологичния проект „Рочестър” (Rochester Epidemiology Project). Те сравнили досиетата на 2395 пациенти с рак на жлъчните пътища и на 4 769 пациенти, които не страдали от рак. АСК е била от значение! Приемът на АСК е предоставил защита срещу всичките подтипове рак на жлъчните пътища. Учените смятат, че възпалителният процес е общият знаменател на тези тумори, и че противовъзпалителният ефект на АСК вероятно е довел до защитното му въздействие.

acetylsalicylic acidСЪРДЕЧНОСЪДОВИ УСЛОЖНЕНИЯ, ИЗБЕГНАТИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА АСК
Съществуват множество други ползи от АСК, най-известната от които е осигуряването на защита срещу инсулт и инфаркт. Едно проучване, анализиращо девет рандомизирани контролирани изпитания с над 100000 участници, е открило, че този медикамент намалява риска от сърдечносъдови усложнения и смърт (American Journal of Medicine, July, 2011).

Друго, сравнително ново откритие е, че АСК може да помогне за предотвратяване на рекурентните тромби във вените на краката (Circulation, online, Aug. 25, 2014). Това състояние, наречено дълбока венозна тромбоза (ДВТ), може да е животозастрашаващо, ако тромбът се откъсне и стигне до белите дробове.

aspirin-during-pregnancyАСК ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Друга неочаквана полза от АСК е превенцията на едно сериозно усложнение по време на бременност, наречено прееклампсия. Американската работна група по превенция препоръчва жените в риск от високо кръвно налягане по време на бременност да приемат ниски дози АСК (Annals of Internal Medicine, online, Sept. 9, 2014). Разбира се, бременните жени трябва да се консултират с лекаря си преди да приемат каквито и да било лекарства. Не се препоръчва употребата на АСК през последните три месеца от бременността когато простагландиновото инхибиране може да доведе до преждевременно затваряне на ductus arteriosus.

РАЗБИРА СЕ, ИМА И СКЕПТИЦИ И ПРОТИВНИЦИ НА АСК
Резултатите от японско изследване относно приложението на АСК за предотвратяване на инфаркт и инсулт поражда много въпросителни. Ако не се зачетете в текста под мрачните заглавия, ще останете с впечатлението, че АСК е провал по отношение на сърдечното здраве. Ето само някои заглавия за резултатите от въпросното изследване за АСК: „Аха! АСК се проваля при превенцията у възрастните хора” – Medpage Today; „Ежедневният прием на АСК не предотвратява смъртните случаи от инфаркти” – Boston Globe; „Пиенето на АСК всеки ден не предотвратява първия инфаркт” – AARP News; „Голямо японско изследване поставя под съмнение способността на АСК да предотвратява първия инфаркт” – Forbes; „Ново изследване омаловажава ролята на АСК за предотвратяване на инфаркт” – ABC News…
Преди обаче да спрете да взимате АСК всеки ден, за да не се излагате на прекалено голям риск, нека да се задълбочим.

Подробностите за японското изследване: 14464 японски доброволци на възраст 60 – 85 г. са били рандомизирани така, че да приемат или да не приемат АСК. Това са били хора с рискови фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане, висок холестерол, висок LDL холестерол, нисък HDL холестерол, високи триглицериди или повишена глюкоза. Те са били проследени в продължение на пет години. Не е открита съществена разлика в смъртните случаи в двете групи. Oбаче е открита съществена разлика в случаите на инфаркт. При групата, приемаща АСК, е имало наполовина по-малко случаи на инфаркти с нелетален завършек спрямо групата, неприемаща АСК. Открита е и значима разлика при преходните исхемични атаки (предхождащи ударите). При групата, взимаща АСК, те са били с 43% по-малко.

Откъде идват отрицателните заглавия? Може да се чудите защо заглавията и статиите са били толкова отрицателни, когато всъщност се оказва, че има доста значими ползи от приема на АСК. Ако това беше медикамент от групата на статините, щеше да има огромни заглавия, хвалещи силата на лекарството да намали риска от инфаркти и прединсултни състояния с около 50%. Всъщност през същата седмица, когато изследването за АСК се появи в медиите и получи толкова негативни отзиви, се сипеха хвалби за „драматичните” ползи от медикамента ezetimibe.

В изследване на Американската кардиологична асоциация учените докладват, че добавянето на ezetimibe към simvastatin намялява риска от инфаркти, удари и други сърдечни проблеми с 6.4%. Няма обаче подобрение при оцеляването. С други думи приемащите комбинацията от ezetimibe и simvastatin не са оцелели по-дълго, отколкото хората, приемащи само simvastatin. Един лекар от Масачузетската обща болница бе цитиран от „Ню Йорк Таймс” да казва: “Фантастично… Страхотен резултат за пациентите.”
Да се опитаме да разберем тази лудост. Голямо японско изследване открива, че АСК намалява риска от инфаркт с около 50% и въпреки това медиите заявяват, че АСК е „провал”. В същото време ezetimibe намалява риска от инфаркт с 6.4%, когато се добавя към simvastatin, и медиите казват, че резултатите са отлични. Иди, че разбери.

ПРОБЛЕМИ С ЯПОНСКОТО ИЗСЛЕДВАНЕ
В повечето от новинарските репортажи за японското изследване не бяха споменати някои фундаментални негови проблеми:

  1. При това изследване пациентите са знаели дали пият АСК или плацебо. Ако това беше клинично изпитание за лекарство с рецепта, здравните експерти биха счели това за важен проблем с планирането на изследването.
  2. Много пациенти, приемащи АСК, прекратили приема му по време на периода на изследването. Към последната година само 76% от пиещите АСК все още го приемали. Обратно – 10% от хората, които не е трябвало да пият АСК, започнали да го пият към петата година на изследването.
  3. Учените предвидили неправилно броя на фатални случаи на инфаркт и други смъртоносни съдови заболявания в тази група пациенти. Те прекратили изследването по-рано, защото имало твърде малко инфаркти и удари.

„Предварителен преглед на първия годишен общ преглед през юли 2006 г. показал, че тези случаи – 14 сред 6745 пациенти – са много по-малко, отколкото е очаквано.” Тази тенденция продължила. В края на изследването, обхващащо 14464 души, само 56 души починали от групата, пиеща АСК, и други 56 – от групата, неприемаща АСК. Авторите признават, че: „съществува възможност статистически незначимото намаление в риска от смърт от сърдечносъдови причини, нефатални инсулти и нефатални инфаркти на миокарда да е резултат от неадекватното планиране на изследването, а не от липсата на полезен ефект от АСК.”

Още една особеност на японското население се пропуска от медиите. Авторите признават: “Хеморагичният инсулт е по-често срещан при японското население, отколкото в западните страни.” Една хипотеза за тази аномалия е, че хората в Япония имат по-нисък холестерол, отколкото хората в САЩ, и това повишава риска им от кървящ инсулт. Независимо от причината за тази уязвимост, пиещите АСК в изследването са били изложени на по-висок риск от кървящ инсулт, отколкото другите. Необичайната предразположеност може да е направила японските пациенти по-уязвими на това явление за разлика от западняците.

ПОУКАТА
Множество други изследвания показват, че АСК намалява риска от първоначален инфаркт, сърдечносъдови проблеми и смърт. Това се нарича първоначална превенция. Статия в журнала JAMA, публикувана заедно с резултатите от японското изследване, отбелязва, че при изпитанията с първоначална превенция, включващи над 100000 пациенти, АСК регистрира 12% намаление на „големите съдови проблеми”. Всички са съгласни, че АСК играе ценна роля при вторичната превенция.
Статията в журнала изтъква, че: “При събирането на данни от 200 изпитания сред пациенти с известна съдова болест, АСК носи дълготрайни ползи при предотвратяването на големи съдови проблеми.”
Освен това авторите на изследването изрично посочват, че АСК има противораков ефект: „Все повече данни сочат ползите от АСК за превенцията на рак на дебелото черво и други видове рак и превенцията на повторната поява на рак, включително сред японското население.”

Никой не бива да започва дълготраен прием на АСК без медицински надзор. АСК може да причини животозастрашаващо кървене, както и да си взаимодейства с редица други медикаменти. Трябва де се избягва и при деца под 16 години поради риск от Синдром на Рей – рядко, но опасно заболяване, засягащо черния дроб и мозъка. АСК обаче не бива да бъде отписван като провал поради неправилното тълкуване на данните от медиите.