ВИТАМИН В3 осигурява защита от често срещаните типове рак на кожата

By | юли 29, 2016

витамин в и защита от ракРакът на кожата засяга огромен брой хора всяка година, но един често срещан витамин (никотинамид или витамин B3) може значително да намали броя им.

Питайте хората за често срещаните типове рак и повечето ще споменат големите убийци – ракът на белите дробове, дебелото черво и ректума, гърдата, простатата, панкреаса, черния дроб или кръвта.

Истината е, че най-често срещаният е ракът на кожата. Всъщност има много повече случаи на базален клетъчен рак и сквамозен клетъчен рак всяка година (3.5 млн.), отколкото на останалите 10 най-разпространени вида рак, взети заедно.

Една от причините да не се обръща много внимание на немеланомните типове рак на кожата е, че те обикновено са лечими и не са животозастрашаващи, ако се открият навреме. Но понеже често се появяват на лицето, носа, ушите, устните, шията и ръцете, при тях може да се налага внимателна хирургическа намеса от страна на дерматолог или пластичен хирург. Това означава, че лечението може да е скъпо, а ако ракът е разпространен, то може да е обезобразяващо.

ВИТАМИН B3 ИДВА НА ПОМОЩ
Едно изследване от Австралия влезе в новинарските заглавия, защото според неговите резултати един простичък и евтин витамин В3 (познат още като никотинамид) може значително да намали случаите на базален клетъчен рак и сквамозен клетъчен рак.

Причината, поради която в Австралия се интересуват много от рака на кожата, е, че на континента слънцето е много силно и се очаква почти половината от населението там да бъде диагностицирано с някой от немеланомните типове рак на кожата през живота си.

Дерматолози от Университета в Сидни съобщиха за изследването си ONTRAC (Oral Nicotinamide To Reduce Actinic Cancer – „Орален никотинамид за намаляване на актиничния рак”). В него взели участие 386 доброволци с история на заболяване на немеланомен рак на кожата. Когато някой бъде диагностициран с базален клетъчен рак или сквамозен клетъчен рак, има много голяма вероятност в следващите години заболяването да се повтори на същото място или да се появи другаде. Участниците са прекарали такъв тип рак средно по осем пъти по време на петгодишния период, предхождащ изследването.

На случаен принцип на пациентите било давано или плацебо, или 500 мг никотинамид орално по два пъти дневно в продължение на 1 година. Резултатите сочат, че при приемалите витамин В3 е по-малко вероятно да развият рак на кожата или предракови лезии, наречени актинични кератози. По-конкретно случаите на сквамозен клетъчен рак намалели с една трета.

По време на пресконференция, проведена в Американското общество по клинична онкология (American Society of Clinical Oncology), където са били представени резултатите от изследването, председателят на организацията Peter Yu обявил, че откриването на този ефект от витамин В3 представлява голям напредък в превенцията на заболяването.

„Благодарение на това изследване вече имаме забележително прост и евтин начин, чрез който пациентите да избягват повторение на някои от най-често срещаните типове рак на кожата. С ежедневния прием на една таблетка, съчетан със защита от слънцето и редовни прегледи, хората в риск от тези типове рак на кожата разполагат с добър план за превенция”, обяснява той.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
В последните години витамините отнесоха много критики. Много здравни специалисти настояват, че приемът на витамини е загуба на време и пари, и че хранителните вещества трябва да се набавят от храната. Това австралийско изследване сочи, че поне в този случай един вид витамин може да има значителни ползи за здравето. Когато председателят на организацията като ASCO заявява недвусмислено, че съветва да се приема даден витамин като превенция против рак, трябва да му обърнем внимание.

Имайте предвид, че конкретното изследване било насочено специално към ефекта на витамин В3 при индивиди с висок риск (които вече са били диагностицирани с немеланомен рак на кожата). Дали той би защитил останалите тепърва трябва да се определи.

Въпреки това съществуват основания да се смята, че никотинамидът може да предотвратява рака на кожата или да забавя развитието му, подобрявайки възстановяването на ДНК и имунната функция на кожата. (Journal of Investigative Dermatology, online, Feb. 2, 2012).

обратно към Фармацевтичен монитор, 2-2016