Световен ден на хуманитарната помощ

By | август 19, 2014

19 august - humanitaian heroes19 август е ден на хуманитарната помощ.

Денят е определен от General Assembly of United Nations , за да съвпадне с годишнината от атентата на централата на ООН в Багдад, Ирак през 2003

Повече на worldhumanitarianday.org

По определение Хуманитарната помощ е материално и логистично подпомагане, организирано с цел да бъдат посрещнат различни хуманитарни проблеми като болест, масов глад, природни бедствия и др. Тази помощ обикновено включва предоставянето на суха храна, лекарства и медицинско оборудване и персонал.

Държави и организации от целия свят изпращат хуманитарна помощ за населението, там където това е необходимо. Помощта често продължава и след активния период на кризата, а понякога е на дадено място след конкретно събитие (като земетресение, наводнение, пожар и пр.).

И тази година СЗО привлича вниманието към продължаващата тенденция на нападения срещу здравни работници, болници, клиники и линейки в Сирия, Газа, Централна Африканска република, Ирак, Южен Судан и в други области.

Днес в света има повече от половин милион хуманитарни работници – специалисти по оказване на помощ и специалисти в областта на развитието (включително международни и местни служители на хуманитарните агенции на ООН, международни неправителствени организации и организациите на Международния червен кръст и на Червения полумесец).

„На лекарите, медицинските сестри и другите здравни работници трябва да бъде разрешено да извършват своята животоспасяваща хуманитарна дейност без заплаха от насилие и несигурност„, каза вчера д-р Маргарет Чан, Генерален директор на СЗО.

Да благодарим на всички доброволци, всички хуманитарни работници, които помогнаха и продължават да помагат през тази година в районите пострадали от наводненията в България!