Хранителни добавки с калций …

By | юни 21, 2016

за или против хранителните добавки с калцийХранителните добавки с калций НЕ САМО ЧЕ НЕ ПРЕДОТВРАТЯВАТ СЧУПВАНИЯТА НА КОСТИТЕ, НО И УВЕЛИЧАВАТ РИСКА ОТ СЪРДЕЧНИ ИНЦИДЕНТИ

Учените се тревожат за това от години и сега, изглежда, то вече се случва. Десетки милиони хора приемат хапчета с калций всеки ден, за да изградят здрави кости. Дали те просто не пилеят парите си и не излагат здравето си на риск?

Могат ли хранителните добавки с калций да запазят костите здрави? По-възрастните хора и особено жените биват съветвани да приемат по 1200 mg калций на ден, предимно чрез добавки. Въз основа на дълбоко съмнителни данни производителите на калциеви добавки тръбяха, че те са от полза за поддържането на здрави кости. А мнозина лекари, дори такива, които като цяло са скептично настроени към ползите от витамините и другите хранителни добавки, от десетилетия препоръчват на жените да приемат допълнително калций всеки ден, за да предотвратяват остеопорозата. За съжаление повечето данни не доказват, че калциевите добавки действително намаляват счупванията (BMJ, Sep. 29, 2015).

Д-р Уолтър Уилет, декан на Факултета по хранене в Училището за обществено здраве в Университета Харвард, от години твърди, че американците предозират приема си на калций. Доказателствата, че калцият действително заздравява костите и предотвратява остеопорозата са сравнително скромни. Въпреки премерените му изказвания обаче, тревогата на д-р Уилет е явна, което поражда страхове, че милиони хора може да са били „изиграни” по отношение на ползите от калция.

Изследване, проведено в Нова Зеландия, чиито резултати са публикувани в журнала BMJ, сочи, че добавките с калций не помагат никак или почти никак.

ДАННИТЕ ЗА КАЛЦИЯ: ПОД СЪМНЕНИЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАСАМ
Редакционна статия в журнала BMJ сочи, че това не е новина. „Калцият е важен за много биологични процеси, а серумната концентрация се регулира стриктно. Нетното отделяне на калций трябва да бъде компенсирано, но количеството калций, необходим за това, се дебатира от години. Преди 25 г. в този журнал Kanis и Passmore заключиха, че приемът на калциевите добавки за предотвратяване на счупвания не е обоснован от съществуващите доказателства, въпреки че тази гледна точка бе оспорвана от решителните им противници. Според две свързани статии, заключенията на Канис и Пасмор все още са валидни. Освен това изглежда, че няма и голяма полза от повишения прием на храни, които са богати на калций.”

КАК ДА СЕ ОТНЕСЕМ КЪМ ЕРЕТИЧНИТЕ СХВАЩАНИЯ?
ДА ПРЕРАЗГЛЕДАМЕ ДАННИТЕ!
На повечето медици ще им е трудно да приемат горния цитат, така че ще предоставим някои данни и коментари, които да помогнат за разбирането на това, което разкриват резултатите.

КОСТНА ПЛЪТНОСТ
Две изследвания бяха публикувани в BMJ. Едното бе мета-анализ на рандомизирани контролирани изпитания. Учените са разгледали 59 изследвания, включващи допълнителен прием на калций от храната или от хранителни добавки.
Те открили, че хората, приемащи калций като добавка, повишили минералната плътност на костите си с около 1% през първата година. Това подобрение не се оказвало дълготрайно, а добавянето на прием на витамин Д също не е донесло полза.

  • ЗАКЛЮЧЕНИЕТО: „Незначителният ефект върху минералната плътност на костите е малко вероятно да доведе до клинично значими намаления в броя на костните счупвания. Следователно за повечето хора, които се тревожат за плътността на костите си, повишаването на приема на калций е малко вероятно да донесе полза.”

СЧУПВАНИЯ
Минералната плътност на костите е само един биомаркер по отношение на важния резултат, който е избягването на счупвания. В крайна сметка именно това интересува хората. Второто изследване анализирало данни от всички налични проучвания на приема на калций (от храна или добавки) и връзката му със счупените кости.

  • ЗАКЛЮЧЕНИЕТО: „Приемът на калций с храната не е свързан с риска от счупване и няма доказателства от клинични изпитания, че повишения прием на калций от хранителни източници предотвратява фрактурите. Доказателствата, че хранителните добавки с калций предотвратяват счупванията са слаби и несъстоятелни.”

УЧЕНИТЕ ОТБЕЛЯЗВАТ: „Взети заедно, тези резултати показват, че клиницистите, неправителствените организации и здравните власти не бива да препоръчват повишаване на приема на калций с цел предотвратяването на счупвания както чрез храната, така и чрез хранителни добавки.”

ДОПЪЛНИТЕЛЕН КОМЕНТАР: Оценявате ли значимостта на тези заключения? Това означава, че обещанието, че калцият изгражда здрави кости не е подкрепено от научни доказателства.
Изчислено е, че до 50% от възрастните жени в западните страни приемат калций допълнително. Това се дължи до голяма степен на рекламите в телевизиите и печатните медии. Лекарите им също ги насърчават да приемат до 1200 mg калций на ден, а някои приемат и още повече. Малко вероятно е тези жени да получат обещаните резултати.

ОТРИЦАТЕЛНИТЕ СТРАНИ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ПРИЕМ НА КАЛЦИЙ
По-ранни изследвания са показали, че калциевите добавки имат някои недостатъци. Приемът на допълнително количество калций повишава вероятността от формиране на камъни в бъбреците (New England Journal of Medicine, Feb. 16, 2006).
Освен това хората, приемащи калциеви добавки е по-вероятно да бъдат хоспитализирани с тежък стомашен дискомфорт в резултат на запек, спазми или подуване на стомаха (Journal of Bone Mineral Research, March 2012).
И, което е по-сериозно, те са изложени на повишен риск от инфаркт (BMJ, July 29, 2010). Въпросното изследване разкрива 30% по-висок риск от инфаркт при хора над 40-годишна възраст, които пият допълнително калций. То е обхванало почти 12000 души и представлява мета-анализ на 11 рандомизирани клинични изпитания (златният стандарт в научните изследвания).
Може да се твърди, че това повишение с 30% на риска от инфаркт е доста малко. Това е вярно в относително отношение, но ако ставаше въпрос за 30-процентно понижение в риска от инфаркт (каквото е положението при някои статини и риска от инфаркт), този факт би бил рекламиран по телевизията като фантастичен.
Имайки предвид огромния брой хора, приемащи редовно калциеви добавки, дори един такъв нисък риск може да означава милиони инфаркти годишно.

ПОВЕЧЕ ПРИЧИНИ ЗА ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ
Резултатите от въпросния анализ са тревожни. Други проучвания също потвърждават, че има причини за безпокойство. Изследвания, проследяващи и мъже, и жени, са открили независимо едни от други, че калциевите добавки са свързани със сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт (JAMA Internal Medicine, Apr. 22, 2013; BMJ, Feb. 13, 2013).

КОЛКО МНОГО Е ТВЪРДЕ МНОГО?
Хората участвали в изследванията приемали често препоръчваната дневна доза от 1500 mg калций като добавка. Една редакционна статия в журнала Heart (юни, 2012 г.) обобщава: „Така, последователните доказателства сочат, че калциевите добавки нанасят повече вреда, отколкото носят полза, и че други типове интервенции са за предпочитане за намаляване на риска от фрактури, причинени от остеопорозата … Трябва отново да започнем да гледаме на калция като на важна съставка на балансираното хранене, а не като на евтина панацея за универсален проблем, свързан със загубата на костно вещество след менопаузата.”
При толкова милиони хора, пиещи големи дози калций, е възможно да има и смъртни случаи, причинени от тази добавка. Ако нещо действително не помага толкова много, колкото се предполага, а може да навреди, трябва да се отнасяме към него с повишено внимание. Затова е най-добре калцият да се набавя от храната, вместо чрез таблетки.

Класическият хранителен източник на калций са млечните храни. Прясното мляко, киселото мляко, кефирът, пълномасленото мляко и сиренето са отлични източници на калций. Но и хората, които страдат от непоносимост към лактозата не бива да се отчайват. Съществуват и други подходящи хранителни източници. Това са зеленолистните зеленчуци, консервираната риба с кости, ядките, бобовите култури и семената – също полезни заради съдържанието си на калций. Освен това черната захарна меласа е богата на калций, макар че може да не е подходящо да се консумира твърде много от нея поради високото й съдържание на захар.

Но пак да повторим, организмът набавя нужното му количество калций от едно балансирано и рационално хранене. Прекомерното увеличаване на приема на храни, богати на калций, не носи очакваните ползи.

Обратно към сп. Фармацевтичен монитор, бр. 1/2016