Унищожителните и изненадващи странични ефекти на ЦИПРОФЛОКСАЦИНА

By | април 28, 2016

ciprofloxacinАнтибиотици като ципрофлоксацина и левофлоксацина могат да причинят неочаквани странични ефекти – скъсване на сухожилията, увреждане на нервите и халюцинации.

Над 20 млн. души годишно приемат антибиотици, наречени флуороквинолони, за какво ли не – от синузит и инфекции на уринарния тракт до бронхит и кожни инфекции. Два от най-известните медикамента в тази категория са ципрофлоксацинът и левофлоксацинът.

Когато хората получат рецепта за антибиотик, те често очакват проблеми със стомашно-чревния тракт – гадане, повръщане, стомашни болки и диария. Това, което не очакват обаче, са халюцинации, скъсани сухожилия, увреждане на нервите и замъгляване на съзнанието. И със сигурност не очакват тези странични ефекти да са постоянни.

РЕГУЛАТОРЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ СТРАШНО БАВЕН
На Администрацията по храните и лекарствата в САЩ й отне много дълго време да предупреди лекарите и пациентите за изненадващите странични ефекти на ципрофлоксацина и подобните на него антибиотици.

Преди две години агенцията призна, че увреждания на нервите – периферна невропатия (болки, парене, гъделичкане, безчувственост и слабост) – може да се получат след приемането на няколко таблетки, и че тези странични ефекти може да продължат с месеци или години. В някои случаи увреждането може да е за постоянно.

През последните 20 г. огромен брой хора са се оплакали, че медикаменти като ципрофлоксацин, левофлоксацин, моксифлоксацин, норфлоксацин и офлоксацин могат да доведат до хаос. Някои пациенти наричат това състояние „флоксациране”.

ИЗНЕНАДВАЩИТЕ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА ЦИПРОФЛОКСАЦИНА: ХАЛЮЦИНАЦИИТЕ
Повечето хора не биха свързали получаването на ужасни кошмари и халюцинации с приемането на антибиотик. И въпреки това много хора се оплакват, че квинолонните са довели точно до това.

Пациент 1: „На сина ми, който е на 12 г., бе предписан ципрофлоксацин заради бактериална инфекция. Веднага след като го взе, получи гадене и повръщане. Оплакваше се от гъделичкащи усещания в пръстите, а на следващия ден започна да страда от безсъние и халюцинации. Лекарят му даде нещо за гаденето и продължихме да му даваме антибиотика. Започна да се чувства неспокоен и нервен, а халюцинациите продължиха. Това лекарство донесе на нас и сина ни толкова много физическа и психическа болка. Иска ми се да бях знаела за сериозността на страничните ефекти, преди да му го дам.”

Пациент 2: „Предписаха ми левофлоксацин за пневмония. Направи чудеса за високата ми температура и инфекцията на белите дробове, но съм извън себе си заради замаяността, сърцебиенето и гаденето. Лекарят ми ме предупреди за проблеми със сухожилията, но не и за кошмарите, замаяността, безсънието и халюцинациите. От два дни съм спрял лекарството и въпреки това тези проблеми продължават.”

Пациент 3: „Когато взех ципрофлоксацин, бях напълно здрав 29-годишен мъж, а той едва не ме уби. На шестия ден, след като почнах да го пия заради стомашна инфекция, почувствах болка отстрани, която след това прерастна в ускорен сърдечен ритъм, халюцинации, кошмари, безсъние, суицидни мисли, загуба на паметта, нервни болки, загуба на чувствителност в крайниците, тендонит и загуба на вкуса. Отслабнах с 8 кг за две седмици, а поначало бях много слаб. Всичко това се случи преди 11 месеца и още не съм се възстановил напълно, макар че сега се чувствам много по-добре и очаквам пълно възстановяване.”

КАТАСТРОФИ СЪС СУХОЖИЛИЯТА
Други изненадващи странични ефекти на ципрофлоксацина, левофлоксацина и подобните на тях антибиотици са уврежданията на сухожилията и меките тъкани. Още веднъж да споменем, че повечето хора не си представят, че лекарството, което пият за синузит или инфекция на уринарния тракт, може да причини скъсване на сухожилие и да ги направи инвалиди.

Пациент 1: „Предписаха ми ципрофлоксацина и получих множество скъсвания на сухожилията и лигаментите, постоянно „двойно зрение” и периферна невропатия. Лекарите потвърдиха, че причината е бил ципрофлоксацинът.”

Пациент 2: „Взимах ципрофлоксацин в продължение на почти цял месец. На третата седмица бях толкова зле, че мислех, че умирам. Този антибиотик ме накара да се чувствам ужасно. Имах проблеми със сухожилията в ахилесовата си пета, а след това с ръцете и пръстите. Не мога да ги свивам и разгъвам. Просто застиват.”

Пациент 3: „Последното ми увреждане от лекарства дойде от антибиотика ципрофлоксацин. Получих схващане и болки в ахилесовото сухожилие, което впоследствие доведе до скъсването му. Лекарят каза, че не може да е било причинено от медикамента. Втори лекар каза, че сухожилието може да е било „нежно” и предписа гипс и противовъзпалителни лекарства. Прочетох страницата на ципрофлоксацина в „Уикипедия” и разбрах, че се ЗНАЕ, че може да причини увреждане на сухожилията като страничен ефект. Което е още по-лошо, открих, че НЕ БИВА да се предписва на пациенти на моята възраст. Взимах го в продължение на три дни и в резултат повече от две години не можех да ходя нормално.”

УВРЕЖДАНИЯ НА НЕРВИТЕ
Често се оказва, че пациентите не са уведомени както трябва за необратимите увреждания на нервите. Това състояние понякога се нарича периферна невропатия и може да бъде унищожително.

Пациент 1: „Лекарят ми предписа ципрофлоксацин заради инфекция в сълзотворния канал. Взех едно хапче преди лягане и на сутринта се чувствах ужасно. Взех още едно в 7 ч. сутринта и към 10 ч. десният крак ме болеше ужасно. Все едно стъпвах върху игли. Освен това получих болки в раменете и вратните мускули. Към 13:30 се обадих на лекаря, който каза да отида в клиниката. Там той ми каза да спра да пия хапчетата. При положение, че бях толкова зле само след 2 хапчета, представям си какво можеше да ми се случи, ако ги бях пила цели 7 дни.”

Пациент 2:
„Предписвали са ми ципрофлоксацин около пет пъти през последното десетилетие. Първият път ми беше предписан заради обикновена инфекция, когато бях на около 30 г. Бях атлетичен и превъзхождах 90% от връстниците си по отношение на физическа сила и бързина.
След като взимах този антибиотик, всичките ми стави и мускули се увредиха – ходила, пети, глезени, колене, бедра, шия, рамене, лакти, длани и пръсти. Страдам от замъгляване на мозъка, забравяне, сухота на очите, сухота в устата, суха кожа, увреждания на нервите, периферна невропатия със загуба на чувствителност и неволни тикове на мускулите.
Губя равновесие и падам. Страдам и от емоционални сривове и еуфория и не мога да запомням правилно думите по време на разговор.
Толкова съм зле, че когато влизам в колата, трябва да повдигам левия си крак с ръце, за да го вкарам. Безсънието е друг голям проблем. Вече се чувствам и изглеждам все едно съм на 90 години.”

НЕРЕДНОСТИ СЪС СЪРДЕЧНИЯ РИТЪМ
Нередностите със сърдечния ритъм са рядко, но потенциално животозастрашаващо усложнение на флуороквинолоните. И те са изненадващ страничен ефект на ципрофлоксацина и компания.
Една от най-сериозните аритмии е „удължаване на QT интервала”. Ако това се случи, може да доведе до смъртоносни последици като сърдечен удар. Симптомите може да включват замаяност или припадане. Лекарят винаги трябва да предупреждава пациента за такива странични ефекти и въпреки това много от оплакванията споменават подобни нежелани реакции, но повечето хора не са били подготвени за тях.

ЗАКЛЮЧЕНИЕТО
Ясно е, че много хора приемат флуороквинолони, без да получат сериозни или животозастрашаващи странични ефекти. За тях тези лекарства са ценни. За други обаче този клас антибиотици са отрова. За съжаление, все още не се знае какво предразполага някои хора към изненадващите странични ефекти на ципрофлоксацина и братовчедите му. Тези нежелани реакции могат да променят живота на много хора завинаги.
Най-добрият съвет, който може да се даде, е да се внимава страшно много. Ако лекарят предпише медикамент от типа на квинолоните, независимо дали е обърнал внимание на пациента за страничните ефекти, фармацевтът задължително трябва да го направи.
Никой не бива да преживява същото като хората, споделили историите си по-горе.

Обратно към  Фармацевтичен Монитор бр. 1/2016