ТВЪРДЕ МНОГО ВОДА?

By | февруари 10, 2017

хидратацияНужно ли е да се насилва човек да пие осем до десет чаши вода на ден. Много хора вярват, че пиенето на осем 250-грамови чаши вода на ден е необходимо
за доброто здраве. Но наистина ли нуждите на организма са такива? Какво се случва ако се пие толкова вода?

Австралийски изследователи провели прецизни изследвания и заключили, че приемането на много вода може да е опасно за здравето. Проучването демонстрира, че хората развиват естествена неохота към преглъщане когато пият твърде много вода. Организмът притежава много прецизна система, регулираща приема на течности, и прекомерното увеличаване на водата, която се изпива, влиза в конфликт с тази система.

Изследователите използвали магнитна резонансна изобразителна (MRI) техника върху мозъка и установили готовността за преглъщане на вода при две различни състояния. В първия случай обектите са били подложени на определени упражнения, след които са били жадни. При второто експериментално състояние, обектите, след като вече са изпили достатъчно вода, са били помолени да изпият още.

При участниците в експеримента се увеличава три пъти затруднението в преглъщането, когато те не са жадни. Сканирането на мозъка показва при този случай свръхактивност във префронталната мозъчна кора. С други думи, мозъкът се опитва да преодолее потискането на рефлекса на преглъщане.

ТВЪРДЕ МНОГО ВОДА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ХИПОНАТРИЕМИЯ
Авторите отбелязват, че прекаляването с изпитата вода може да доведе до хипонатриемия. Това може да създаде животозастрашаваща ситуация. Симптомите на това състояние са гадене, главоболие, изтощение, объркване и слабост в мускулите и крампи.

Австралийските изследователи, провели проучването, отбелязват че чувството на жажда е най-добрият ориентир колко вода трябва да пием. Има две изключения от това правило: малки деца и възрастни хора. В тези случаи приемането на течности трябва да се наблюдава (следи), тъй като показателят ожадняване не е толкава ефективен.

Дехидратацията може да доведе до толкова сериозни усложнения колкото и хипонатриемията. Намаляването на отделената урина, по-концентрирана и тъмна урина, главоболие, суха кожа, замаяност или световъртеж са възможните симптоми на лека или умерена дехидратация.

Източник: PNAS, October 10, 2016.

ФМ 5-6/2016