AFRIN ND MENTHOL / АФРИН ND МЕНТОЛ

By | октомври 7, 2014

ATC code: R01AA05

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация може да намерите на сайта на ИАЛ – www.bda.bg или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Състав: Оксиметазолинов хидрохлорид (oxymetazoline hydrochloride) 0,5 mg/ml. 1 впръскване (100 mcl) съдържа 50 микрограма оксиметазолинов хидрохлорид. Помощни вещества: бензалкониев хлорид 0,25 mg/ml; Динатриев едетат; Динатриев фосфат, безводен; Едноосновен натриев фосфат монохидрат; Повидон К29-32; Бензалкониев хлорид; Полиетиленгликол 1450; Пропиленгликол; Пречистена вода; Бензилов алкохол; Цинеол; Камфора, рацемична; Левоментол; Микрокристална целулоза и кармелоза натрий.

Показания: Симптоматично облекчаване на назалната конгестия, причинена от сенна хрема, настинка и синузит. Африн ND е показан при възрастни и деца на възраст 6 и повече години.

Дозировка и начин на приложение: Възрастни и деца > 10 години: 1 -2 впръсквания във всяка ноздра на всеки 12 часа. Деца 6-10 години: 1 впръскване във всяка ноздра на всеки 12 часа. Не трябва да се правят повече от общо 8 впръсквания за възрастни (4 за деца) за период от 24 часа. Да не се надвишава определената доза. Африн ND не трябва да се използва по-дълго от 7 дни, освен ако Вашият лекар не Ви е предписал друго. Да се изчака няколко дни преди повторно приложение на продукта.

Противопоказания: Пациенти с известна чувствителност към симпатикомиметици или към някое от помощните вещества на лекарствения продукт. Африн ND не трябва да се използва: от пациенти, приемащи инхибитори на моноаминооксидазата (МАО – инхибитори) или от пациенти, които са приемали МАО – инхибитори през предшестващите 2 седмици; от пациенти със Закритоъгълна глаукома; от пациенти след транс-сфеноидална хипофизектомия; при известна свръхчувствителност или идиосинкразия към някоя от съставките на продукта; при възпаление на кожата и лигавицата на преддверието на носната кухина и инкрустация (сух ринит); от пациенти с остро коронарно заболяване или кардиална астма. Африн ND не трябва да се използва при деца на възраст под 6 години.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба: Освен ако не е назначен от лекар, Африн ND трябва да се използва с повишено внимание при пациенти с коронарна болест на сърцето, хипертония, хипертиреоидизъм, захарен диабет или затруднено уриниране вследствие на хипертрофия на простатната жлеза. Продължителната употреба може да доведе до развитие на конгестия вследствие на отнемане (rebound – конгестия). Както при всички локални деконгестанти, не се препоръчва непрекъсната употреба в продължение на повече от една седмица. Съдържащият се в Африн ND консервант (бензалкониев хлорид) има дразнещо действие и може да предизвика кожни реакции. Африн ND c ментол съдържа пропиленгликол, който може да предизвика дразнене на кожата.

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: Едновременната употреба с трициклични антидепресанти, мапротилин или инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори) може да потенцира пресорните ефекти на оксиметазолин.

Фертилитет, бременност и кърмене: Африн ND може да се използва от бременни жени, ако се използва според препоръките. С повишено внимание трябва да се подхожда при пациентки с хипертония или признаци на намалена плацентарна перфузия. Честата или продължителна употреба във високи дози може да доведе до намаляване на плацентарната перфузия. Не е известно дали оксиметазолин се екскретира в кърмата. Поради липсата на данни за потребата на оксиметазолин от кърмещи жени, Африн ND не трябва да се използва по време на кърмене.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини: Африн ND не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

Опаковка: Бяла, светлоустойчива бутилка, 15 ml от полиетилен с висока плътност (HDPE) с обкатка с бяла полипропиленова помпа.

Начин на приложение: Без рецепта.

Притежател на разрешението за употреба: Schering-Plough Europе, Белгия /MSD, Bulgaria/