БАБИНИ ЗЪБИ

By | февруари 24, 2017

билка бабини зъбиНаименование на латински. Tribulus terrestris L.

Семейство. Зигофилови – Zygophyllaceae

Български народни наименования. Бабини зъби, демирбозан, кочи глави, трабузан, тръбозан, чюнка.

Народни наименования в други страни. Якорцы земляные, якорцы стелющиеся (р), small caltrops (e), Bürzeldorn (d), tribulus terrestre, herse, croix de Malte (f).

Описание. Едногодишно тревисто растение със сравнително тънък, вретеновиден корен. Стъблата са многобройни (до 5-10 и повече), тънки, разклонени, пълзящи, достигащи на дължина до над 1 м, покрити с редки, изправени власинки. Листата са чифтоперести, срещуположни, 3 – 5 см дълги и 1,5 – 2 см широки, с 4–7 двойки листенца, които са дълги до 1 см. Те са елипсовидни, несиметрични в основата, тъмнозелени отгоре и белезникавозелени отдолу, покрити с белезникави власинки. Цветовете са дребни, по-къси от 1 см, единични, разположени в пазвите на листата. Чашелистчетата са 5, елипсовидни, към върха заострени, покрити с прилегнали власинки, по периферията ципести, слабо изкорубени. Венчелистчетата също са 5, обагрени лимоненожълто, до 7 мм дълги, малко по-дълги от чашелистчетата. Тичинките са 10. Яйчникът е приседнал, петгнезден. Всяко гнездо е разделено с хоризонтални преградки на 3–5 едносеменни камерки. Плодът се разпада след узряване на 5 орехчета. Всяко орехче е триръбесто, до 7 мм дълго, до 5 мм широко, с 3 големи шипа на гръбната си страна, а между тях – други, по-дребни. Цъфти и образува плодове през юли – октомври.

Разпространение. Расте по песъчливи и каменливи места, като плевел из лозята и други окопни култури и край пътищата. Среща се навсякъде в по-топлите части на страната, както по черноморското крайбрежие, така и във вътрешността.

Употребяема част. Използва се надземната част (Herba Tribulus terrestris).

Време за бране. Юли – септември.

Начин на бране. Отрязват се облистените стъбла на растението по време на цъфтене. Още при брането дрогата се прочиства от случайно попаднали примеси, песъчинки и пръст.

Начин на сушене. Събраният и прочистен материал се нарязва парчета с дължина 10–15 см и се суши в проветриви помещения или в сушилни при температура, не по-висока от 55–60°С. Да се суши бързо.

Рандеман. От 4,5 кг свежи стъбла се получава 1 кг сухи.

Съдържание. Съдържа стероидни фуростанови и спиростанови сапонини (българският Tribulus terrestris е най-богат на стеродиния растителен сапонин протодиосцин), сапогенина диосгенин, гитогенин и хлорогенин, хектогенин, β-ситостерол, стигмастерол и кампестерол. Флавоноидите кемпферол, астралагин, трибулозид и рутин. Алкалоиди от харманов тип. Тлъсто масло. Витамин С

Действие. Стимулиращо половата дейност (сапонина протодиосцин е пряко свързан с повишаването на тестостерона при мъжете и естрогена при жените), диуретично, лаксативно и противогъбично действие. Едно от най-ценните действия е понижаване на холестерола.

Приложение. При импотентност, стерилитет и хипертрофия на простатата. Дрогата има добро диуретично действие при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Повишава киселинността на стомашния сок. До към 70-те години на миналия век билката не е била много известна в България и не е представлявала интерес за фитотерапевтичните среди. През 90-те години, вниманието към нея се засилва като не малка роля за това изиграва лечителската практика на Борис Николов и неговите препарати от серията „Боралин“. Те се използват при мозъчни, гръбначни и неврологични заболявания, нормализират размерите на простатат, засилват потентността, повлияват възпаление на панкреаса, намаляват холестерола и др.
В народната медцина дрогата се употребявала за пречистване на кръвта и против хемороиди, при мигрена и невралгии, бронхити, коклюш, спазми на жлъчните пътища, възпаления на половите органи.

Начин на употреба. Приготвя се течен екстракт, който се пие по една супена лъжица 3 пъти дневно. Рецептата на Борис Николов за чай е следната: 5 супени лъжици (25 гр.) ситно нарязана билка се вари 1 час в 1 литър вода в покрит съд на слаб огън. Остава се да престои едно денонощие, след което се прецежда двукратно през филтърна хартия. Получената концентрирана отвара се долива с вода до 1 литър. Да се съхранява в хладилник. Приема се сутрин, обед и вечер след хранене по следната схема:

  • 1 ден – по 3 супени лъжици или 30 мл
  • 2 ден – по 4 супени лъжици или 40 мл
  • от 3 ден до свършване на количеството – по 5 супени лъжици или 50 мл

Прави се 10 дни почивка и след това отново по същата схема.

ВНИМАНИЕ! Билката може да създаде проблеми, ако я приема пациент с възпалителни огнища в стомашночревния тракт. Тя се препоръчва при бъбречно-каменна болест, но трябва да се внимава, тъй като, при възпалени бъбреци, употребата ù може да влоши симптоматиката.

сп. Фармацевтичен Монитор-1-2017