ВТВЪРДЯВАТ ЛИ СЕ КОРОНАРНИТЕ СЪДОВЕ ОТ ДОБАВКИ С КАЛЦИЙ?

By | февруари 24, 2017

КАЛЦИЕВИ ДОБАВКИМилиони жени ежедневно приемат таблетки с калций, за да заздравят костите си. Всъщност, те може би втвърдяват коронарните си съдове.

Едно от последните „преобръщания“ в медицината е по отношение на калция. От десетилетия лекари, експерти по хранителни добавки и диетолози съветваха жените да приемат добавки с калций за да заздравят костите си. Едно ново проучване показа, че този съвет вероятно е бил погрешен.

КАЛЦИЕВИТЕ ДОБАВКИ КАЛЦИФИЦИРАТ ЛИ АРТЕРИИТЕ?

В едно проучване, наречено Мулти-етническо изследване на атеросклерозата (МЕSA), 5448 възрастни, които нямат сърдечни заболявания, били проследени в продължение на 10 години (Journal of the American Heart Association, October 11, 2016).

От наблюдаваните било изисквано да попълват въпросник за техния начин на хранене и хранителните добавки, които приемат. Били подложени също на наблюдение на техните коронарни артерии за да се проследи в каква степен е тяхното калцифициране.

Авторите откриват, че „употребата на калциеви добавки се свързва с 22% повишение на риска от инциденти, причинени от калцифициране на коронарните артерии (ККА)“. Когато се приемат калциеви добавки, концентрацията на калций в кръвта се покачва рязко. Това води до т. нар. „калциево натоварване“ или прекалено много калций, циркулиращ с кръвния ток, което по всяка вероятност участва в атеросклерозата.

Плаките в коронарните артерии съдържат много повече калций, отколкото холестерол. Затова проследяването на ККА може да намали риска от сърдечни инциденти. Авторите изказват предположението, че калцият от хранителни добавки може да повлияе също инсулиновият метаболзъм, възпалението, холестерола и триглицеридите.

КАЛЦИЯТ В ХРАНАТА Е ПОЛЕЗЕН

Не всичкият калций е опасен. Всъщност, резултатите от MESA изследването показват, че при хора, които приемат повече калций с тяхната храна, е по-малко вероятно да имат ККА. Те са имали с 27% намаляване на риска от втвърдяване на артериите.

ПОЛЕЗНИ ЛИ СА КАЛЦИЕВИТЕ ДОБАВКИ ЗА КОСТИТЕ?

Предположението, че калциевите добавки биха заздравили костите и предотвратяват остеопороза не почива на никакви доказателства. Тъй като калцият е основен градивен елемент на костите, много е лесна манипулацията, че приемайки добавки, хората заздравяват костите си. Всъщност, високата концентрация на калций нарушава хормоналната регулация на калциевия обмен на костната тъкан. Калциевото натоварване изглежда нарушава нормалната активност на паратироидния хормон, отговорен за калциевата хомеостаза и потиска естествената костна минерализация (Nutrients, Oct, 2013).

Мета-анализ, включващ 50 контролирани изследвания и наблюдения на повече от 12 000 човека заключава, че калциевите добавки „е малко вероятно да доведат до клинически значимо намаляване на фрактурите“ (BMJ, Sept. 29, 2015). В същия брой на BMJ, друг анализ показва, че „доказателствата за превантивната роля на калциевите добавки са слаби и противоречиви“.

От десетилетия учените предупреждават, че високи дози калций, приети като хранителни добавки не е добър начин за предотвратяване на фрактури. Освен калцифицирането на артериите, високите концентрации калций се свързват и с риска от камъни в бъбреците (New England Journal of Medicine, Feb. 16, 2006), тежка констипация (Journal of Bone Mineral Research, March, 2012) и деменция (Neurology, online Aug. 17, 2016).

сп. Фармацевтичен Монитор-1-2017