Добре ли е да се пропуска закуската?

By | януари 19, 2016

Healthy-breakfastАко пропуснете закуската, може да приемете по-малко калории, но не е ясно дали ще отслабнете, или ще живеете по-дълго.

Специалистите често предупреждават да не пропускаме закуската, въз основа на епидемиологични заключения, че хората, които закусват сутрин, поддържат поздравословно тегло и живеят по-дълго (American Journal of Epidemiology, Nov. 1982; Obesity, Sept. 2015; British Journal of Nutrition, July 14, 2015). Но какви са истинските последици от пропускането на закуската?

ХОРАТА, ПРОПУСКАЩИ ЗАКУСКАТА, НЕ НАВАКСВАТ КАЛОРИИТЕ

Ново изследване показва, че хората, които пропускат закуската, не си наваксват съвсем калориите, които губят рано сутрин. Данните за това идват от 2132 участници в Националното здравно и хранително допитване в САЩ през 2005 и 2015 г.

Във всяко от тези допитвания участниците е трябвало да попълват въпросник, разясняващ какво са яли предходните 24 часа. При тези, които са съобщавали, че в дадени дни са закусвали, а в други – не, е била анализирана консумацията на храна за целия съответен ден.

Въпреки че участниците си наваксвали някои от калориите, които биха погълнали сутрин, те не успявали да компенсират пропуснатите калории изцяло. В дните, когато закусвали обаче, не се налагало толкова често да похапват между храненията и освен това, приемали повече плодове и пълнозърнести храни, които често са част от закуската.

ЗАКЛЮЧЕНИЕТО

Авторите заключават: „Разликата в цялостния калориен прием за 24 часа показва, че незакусващите не наваксват пропуснатите сутрин калории. Качеството на хранителния избор по отношение на енергийността и макростойностите в рамките на един ден не е било различно при закусващите и незакусващите, но приемът на плодове и пълнозърнести храни е по-нисък, когато се пропуска закуската; следователно този прием трябва да се насърчава по време на други хранения през деня.”

В статия по повод това допитване Дейвид Левитски допуска, че хранителната промишленост има могъщи стимули да насърчава хората да закусват, но той предполага, че всички може да намалим приема си на калории чрез една много проста мярка – пропускането на закуската (American Journal of Clinical Nutrition, Sept. 2015).

Така или иначе, въпросът остава отворен и единственият извод, който може да се направи от изложеното до тук е, че тези, които нямат навик да закусват (по една или друга причина) не трябва да се притесняват, че ще наваксат пропуснатите калории с останалите хранения.

Обратно към ФМ 5/2015