FARINGOBLOC/ФАРИНГОБЛОК

By | юни 7, 2017

АТС код: R02AА05

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация за лекарството може да намерите на сайтовете на ИАЛ – www.bda.bg или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Съств: Активни вещества в една пресована таблетка за смучене: Хлорхексидинов дихидрохлорид (Chlorhexidine dihydrochloride) – 5 mg; Бензокаин (Benzocaine) – 1,5 mg. Помощни вещества: Аспартам 4.0 mg, Изомалт, Макрогол 6000, Аромат мента (ментол, ментон, етерично масло от лютива мента, малтодекстрин, натриев нишестен октенил сукцинат Е1450), Магнезиев стеарат.

Показания: Фарингоблок пресовани таблетки за смучене са предназначени за локално приложение с цел редукция на броя на микроорганизмите при възпалителни заболявания на устната кухина (стоматити, гингивити, афти) и гърлото (тонзилити, фарингити, ларингити),

Дозировка и начин на приложение: Лечението трябва да започне по възможност още при появата на първите симптоми и да продължи 1-2 дни след отзвучаването им. За оромукозно приложение. Таблетките за смучене се държат в устата докато се разтворят. Не се поглъщат! Желателно е след приема на таблетката в продължение на 30 минути да не се консумират храна и напитки. Последната таблетка се взима преди лягане и поне 30 минути след измиване на зъбите. Възрастни и деца над 12 годишна възраст: Няколко пъти на ден по 1 табл. за смучене. При нужда може да се смуче по една табл. на всеки 1-2 часа до максимална доза от 8 таблетки дневно. Деца от 4 до 12 годишна възраст: До 4 таблетки за смучене дневно, приемани през няколко часа. Деца под 4 годишна възраст: Не трябва да се прилага в тази възрастова група.

Противопоказания: Свръхчувствителност към активното вещество/а или към някое от помощните вещества; При рани и разязвявания в устната кухина и гърлото; Ниски нива на плазмената холинестераза; Деца под 4 годишна възраст.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба: Фарингоблок пресовани таблетки за смучене трябва да се прилага с повишено внимание и само под лекарско наблюдение в случаи на ерозивни и десквамативни промени на устната лигавица. Продължителната употреба (повече от една седмица) на лекарствени продукти, съдържащи хлорхексидин може да доведе до обратимо оцветяване на езика и зъбите. Това лекарство не е предназначено за употреба при деца под 4 годишна възраст. Поради съдържанието на аспартам, продуктът не трябва да се използва от пациенти страдащи от заболяването фенилкетонурия.

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: Бензокаин намалява ефектите на сулфонамидите и аминосалицилатите, което се дължи на неговия метаболит 4-аминобензоат.

Фертилитет, бременност и кърмене: До момента не са известни противопоказания за приложението на този лекарствен продукт по време на бременност и кърмене.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини: Няма данни за влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

Опаковка: 9 или 10 таблетки в блистер PVC/AL по 1, 2 или 3 блистера заедно с листовка в сгъваема картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба: Адифарм ЕАД, България, www.adipharm.com