FERVEX COLD AND FLU / ФЕРВЕКС НАСТИНКА И ГРИП

By | ноември 29, 2019

AТС код: R05X51

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация за лекарството може да намерите на сайтовете на ИАЛ – www.bda.bg , EMA или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Състав: В една филм. Таблетка: Парацетамол (Paracetamol) 500 mg, Хлорфенамин малеат (Chlorphenamine maleate) 4 mg. Помощни вещества: Кармоизин (Е122), Кроскармелоза натрий хипромелоза, Микрокристална целулоза повидон К90, Глицерил бехенат, Магнезиев стеарат, Обвиващо покритие: Хипромелоза (Е464), пропиленгликол (Е1520), титанов диоксид (Е171), кармонзин(Е122), индигокармин (Е132). Полиращо покритие: Пречистена вода пчелен восък (Е901), Карнаубски восък (Е903), Полисорбат 20 (Е432), Сорбинова киселина (Е200).

Показания: Това лекарство е предназначено за лечение, по време на простуда, ринит, ринофарингит и грипоподобни състояния при възрастни и деца над 15 години: на бистра назална секреция и сълзене от очите; на кихане; на главоболие и/или висока температура.

Дозировка и начин на приложение: Лекарственият продукт е предназначен за възрастни и деца над 15 години. Таблетките трябва да се поглъщат цели с течност (напр. вода, мляко, плодов сок). За предпочитане е таблетките да се приемат вечер, поради седативният ефект на хлорфенамин малеат. След минимум 4 часа, ако е необходимо, се приема още една таблетка, като не се надвишават 4 таблетки дневно. Ако болката или треската продължава повече от 3 дни, или симптомите не се подобряват след 5 дни лечение, терапията трябва да се преоцени.

Тегло(възраст)Дозировка за един приемИнтервал на дозиранеМаксимална дневна доза
Възрастни и деца > 50 kg 500 mg парацетамол 1 таблетка напр., 2 000 mg парацетамол 4 часа напр., 4 mg хлорфенамин4 таблетки (>15 години) 16 mg хлорфенамин
Не превишавайте максималната дневна доза от 4 таблетки за 24 часа.
При бъбречна недостатъчност и ако не е показано друго, се препоръчва намаляване на дозата и увеличаване на интервала между приемите. Общата доза парацетамол не трябва да превишава 3 g/ден. При пациенти с активно или компенсирано хронично чернодробно заболяване, особено при тези с хепатоцелуларна недостатъчност, хроничен алкохолизъм, хронично недохранване (ниски запаси от чернодробен глутатион) и дехидратация, общата доза парацетамол не трябва да превишава 3 g/ден. При следните състояния трябва да се използва минималната ефективна доза парацетамол без да се надвишава 60 mg/kg/ден (без да се надвишава 3 g/ден): възрастни пациенти с тегло под 50 kg, лека до умерена хепатоцелуларна недостатъчност; хроничен алкохолизъм; хронично недохранване; дехидратация.

Противопоказания: Свръхчувствителност към активните вещества или към някое от помощните вещества. Лекарственият продукт е противопоказан при деца под 15 години. Противопоказания свързани с наличието на парацетамол: тежка хепатоцелуларна недостатъчност или активно некомпенсирано чернодробно заболяване; Свързани с наличието на хлорфенамин малеат: риск от закритоъгълна глаукома, риск от задържане на урина свързан с уретропростатни нарушения.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба: Лечението следва да бъде преосмислено при висока или персистираща температура, при появата на симптоми на суперинфекция или ако симптомите продължават след 5-тия ден. Прочетете КХП!

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: Комбинации, изискващи повишено внимание: Антивитамнн К, Взаимодействия с лабораторни тестове; Други атропиноподобни продукти; Други седативни средства. Нарушената бдителност може да представлява опасност при шофиране на моторни превозни средства или работа с машини. Непрепоръчителни комбинации: Алкохол (в напитки или използван като помощно вещество), Натриев оксибат. Прочетете КХП!

Фертилитет, бременност и кърмене: Поради ограничени изследвания, този лекарствен продукт трябва да се използва по време на бременност и кърмене, само ако е необходимо. Препоръчителната дозировка и продължителността на лечение трябва стриктно да се спазват.
В случай на приложение в края на бременността, трябва да се обърне внимание на евентуалните последствия от атропиноподобните и седативните ефекти на хлорфенамин за новородените.
Не е известно дали хлорфенамин се екскретира в кърмата. Поради възможно седиране на новороденото или парадоксална възбуда, този лекарствен продукт не се препоръчва по време на кърмене. Поради потенциален механизъм на действие върху синтеза на циклоксигеназа и простагландин, парацетамол може да има ефект върху фертилитета при жени, чрез ефект върху овулацията, който е обратим при спиране на терапията. В изследвания при животни са наблюдавани ефекти върху мъжкия Фертилитет. Релевантността на тези ефекти при хора не е известна.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини: Фервекс настинка и грип филмирани таблетки повлиява в значителна степен способността за шофиране и работа с машини. Особено внимание трябва да се обърне на риска от сънливост, свързан с употребата на този лекарствен продукт, особено в началото на лечението, при хора, шофиращи моторни превозни средства или работещи с машини. Този ефект се засилва от употребата на алкохолни напитки, лекарства съдържащи алкохол или седативи. Препоръчва се терапията да бъде започната вечер.

Опаковка: 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, филмирани таблетки в блистер. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба: UPSA SAS, Франция