LACTUS/ЛАКТУС

By | октомври 7, 2014

ATC code: A06AD11

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация може да намерите на сайта на ИАЛ – www.bda.bg или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Състав: 100 ml сироп съдържа 66,7 g лактулоза (4-0-beta-D-galactopyranosyl-d-fructose). Лактус съдържа съпътстващи захари – лактоза, фруктоза, галактоза!

Показания: Констипация, която не може да се коригира адекватно чрез диета с целулозни храни и други общоприети мерки и при заболявания, които изискват улеснена дефекация; Профилактика и лечение на портално-системно обусловена енцефалопатия (ПСЕ).

Дозировка и начин на приложение: Лактулозният разтвор може да се прилага разреден или неразреден. При необходимост, дозата може да се приема с вода или с плодов сок. Еднократната доза лактулоза трябва да се изпива наведнъж и не трябва да се задържа в устата за продължителен период от време.
Посочената дозировка трябва да е съобразена с индивидуалните нужди на пациента. В случай на определена еднократна дневна доза, тя следва да се приема по едно и също време, препоръчително по време на закуска. По време на лечението с лаксативи се препоръчва да се пият достатъчно количество течности (1,5 – 2 литра) през целия ден.
Лактулозата може да се прилага като единична доза или на два приема. След първите няколко дни началната доза може да се смени с поддържаща в зависимост от отговора. Необходимо е да минат няколко дни, за да се прояви ефектът.

Възраст Начална дозировка Поддържаща дозировка
Възрастни 15 – 45 ml 15 – 30 ml
Деца (7-14 години) 15 ml 10 – 15 ml
Деца (1 -6 години) 5 – 10 ml 5 – 10 ml
Кърмачета под 1 г. до 5 ml до 5 ml

Дозиране при портално-системно обусловена енцефалопатия (само при възрастни): Начална доза: 3 до 4 пъти дневно по 30 – 45 ml. Тази доза трябва да се адаптира до поддържаща доза, така, че да предизвиква две до три меки дефекации на ден.
Педиатрична популация: Не е установена безопасността и ефикасността при деца (новородени до 18 годишна възраст) с портално-системно обусловена енцефалопатия. Няма налични данни.
Пациенти в старческа възраст и пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност: Няма специални препоръки по отношение на дозировката, тъй като системната експозиция към лактулоза е много ниска.

Противопоказания: Свръхчувствителност към активното вещество или някоя от другите съставки на продукта. Лактус не трябва да се прилага при пациенти с илеус. Лактус не трябва да се прилага при пациенти с остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт или при водно-електролитен дисбаланс.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба: Консултация с лекар се препоръчва в случай на: Абдоминални болки с неизвестна причина преди започване на лечението; Незадоволителен терапевтичен ефект след първите няколко дни от лечението; 100 ml сироп съдържа максимум 17 g лесносмилаеми въглехидрати, като фруктоза галактоза и лактоза. Обичайната прилагана дозировка при констатация не би трябвало да бъде проблем за пациентите с диабет. Дозите, прилагани при портално-системно обусловена енцефалопатия, обаче, са значително по-високи и те трябва да бъда съобразени при пациенти с диабет.
Продължителното прилагане на неадаптирани дози дози, както и неправилната употреба на лекарствения продукт, може да доведе до диария и нарушение на електролитни баланс.
Педиатрична популация: Използването на лаксативи при деца трябва да е изключение и да се извършва под лекарско наблюдение. Трябва да се има предвид, че рефлексът на дефекация може да бъде нарушен по време на лечението. Пациенти с рядка наследствена непоносимост към галактоза (галактоземия), или непоносимост към фруктоза, Lapp-лактазен дефицит или глюкозо-галактозна малабсорбция, не трябва да приемат това лекарство.

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: Лактулозата може да увеличи загубата на калий, потенцирано от едновременния прием на други лекарства (диуретици, кортикостероиди и амфотерацин В); Едновременно приложение със сърдечни гликозиди, може да засили техния ефект и да намали нивата на калий в организма.

Фертилитет, бременност и кърмене: Лактус може да бъде използван по време на бременност и кърмене.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини: Лактус не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

Опаковка: Бистър, безцветен до леко кафеникаво-жълт сироп, в пластмасови бутилки, направени от кафяв полиетилен терефталат с бяла HDPE капачка. Налични опаковки от 200, 500, 1000 ml. Всяка опаковка съдържа мерителна безцветна полипропиленова чашка. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати на пазара.

Начин на отпускане: Без рецепта

Притежател на разрешението за употреба: STADA Arzneimittel AG, Германия