Ниските нива на витамин D се свързват с риска от болестта на Алцхаймер

By | юни 26, 2023

недостиг на витамин д

Възрастните хора с ниски нива на витамин D са по-изложени на риск от деменция. Ново проучване показва, че приемането на витамин D може да помогне за предотвратяване на деменция.

Повечето витамини трябва да идват от нашата храна (или добавки), защото ние не ги произвеждаме сами. Витамин D е изключение, защото кожата ни произвежда прекурсора на този хормон, когато се излагаме на слънчева светлина. Недостигът на витамин D обаче е толкова сериозен, колкото всеки друг дефицит на витамини. Неблагоприятните последици за здравето от ниските нива на витамин D включват високо кръвно налягане, артрит, инфекции, бъбречни заболявания и остеопороза. Проучванията също така свързват дефицита на витамин D с проблеми с имунната система, респираторни заболявания и диабет.

Ниски нива на витамин D и рискът от деменция

Ниските нива на витамин D могат да увеличат и риска от деменция (American Journal of Clinical Nutrition, April 22, 2022). Учените са анализирали данни от 294 514 участници в UK Biobank. На доброволците са направени кръвни тестове и сканиране на мозъка. Участниците в проучването, проведено между 2006 и 2010 г., са били на възраст между 40 и 69 години. Събирането на данни продължава и до днес. За този анализ средното проследяване е 11 години. Кръвните тестове са позволили на учените да определят циркулиращите нива на 25-хидроксивитамин D. Установено е, че хората с ниски нива на 25-хидроксивитамин D са изложени на по-голям риск от деменция.

Колко витамин D е достатъчен?

Учените предполагат, че оптималните нива на 25-хидроксивитамин D са между 25 и 50 nmol/l. При тези с ниски нива на витамин D (под 25 nmol/l) е съществувала значително по-голяма вероятност да получат инсулт или деменция в сравнение с тези с нива от 50 nmol/l. Анализите показват, че ако всеки има нива на 25-хидроксивитамин D от 50 nmol/l диагностицирането на деменция би намаляло с 17%, като при по-високи нива не се наблюдава по-голяма полза.

Авторите предполагат, че витамин D подпомага растежа и развитието на нервните клетки. В допълнение, той може да предпазва мозъчните кръвоносни съдове и има противовъзпалително действие.

Едно е да се установи, че ниските нива на витамин D увеличават риска от деменция, съвсем друго е да се демонстрира, че допълнителното приемане на витамин D с хранителни добавки намалява вероятността от развитие на деменция. С това са се заели група учени, публикували своите резултати в Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, March 1, 2023.

Десет годишното проучване върху 12 000 възрастни установява, че тези които приемат витамин D е по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с деменция. Приемането на витамин D, или като D2 (ергокалциферол) или като D3 (холекациферол) води до 40% по-малка вероятност от развитие на деменция.

Жените и участниците без леки когнитивни увреждания в началото на проучването са получили най-голяма полза от добавките с витамин D.

Авторите обясняват това така:

“Докато експозицията на витамин D беше свързана със значително по-малка проява на деменция и при двата пола, то разликата по отношение на този ефект при мъже и жени беше също статистически достоверна. Ефектът на витамин D беше по-голям при жените отколкото при мъжете. Това може да се обясни с връзките между естроген и витамин D и намаляващите нива на естроген при застаряващите жени. Установено е, че естроген може да увеличи активността на ензимите, отговорни за активирането на витамин D. В тази връзка може да се предположи, че намаляващите нива на естроген в пред- и пост- менопаузата мога да допринесат за витамин D дефицита при жени.”

Учените заключават, че колкото по-рано човек започне да приема витамин D, толкова по-вероятно е да получи полза срещу когнитивен дефицит.