Марихуаната ли е последният шанс на децата с епилепсия?

By | ноември 22, 2016

епилепсия и марихуанаВъзможно е канабидиолът, съединение, извличано от марихуаната, да може да помага да се контролират пристъпите на деца с епилепсия, но изследванията все още не са приключили.

Приложението на марихуаната за медицински цели остава противоречиво, особено когато става въпрос за епилепсия у децата. Родителите на деца, страдащи от неконтролируеми припадъци, се стичат в американския щат Колорадо, за да се сдобият с екстракт от марихуана, наречен „Паяжината на Шарлот” (по името на едноименния роман на Е. Б. Уайт).

Това отчаяно търсене се захранва от медийни истории за Шарлот Фиги, деветгодишно дете, чиито несекващи пристъпи намалели, когато започнала да приема този екстракт от марихуана. Мнозина лекари се отнасят скептично към този подход – докато не се появят солидни научни доказателства за успеха му, и се тревожат, че родителите възлагат надежди на лек, който може да не издържи обстойна проверка.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НЯКОИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ЕКСТРАКТЪТ ОТ МАРИХУАНА ПОМАГА ПРИ ЕПИЛЕПСИЯ

Вече са започнали изследвания за използването на екстракти от марихуана за контрол на епилептичните пристъпи. Резултатите от едно ново изследване, включващо 261 пациенти, бяха представени наскоро на среща на Американското общество по епилепсия.

На педиатрични пациенти с трудна за лекуване епилепсия бил даван екстракт от марихуана от течен канабидиол в допълнение към нормалните им лекарства. След три месеца пристъпите им намалели с 45%.

Едно по-ограничено изследване също открило съпоставимо намаление в броя на пристъпите. Не всички деца извлекли полза, а някои получили странични ефекти като повишени ензими в черния дроб и проблеми с храносмилателния тракт.

Ще са нужни по-големи, по-добре контролирани изпитания, преди канабидиолът да стане приемлив за научната общност. Лекарите ще трябва да разполагат с доказателства, че ползите от това естествено съединение превишават рисковете за уязвимите млади хора, които ще го приемат.

КАНАБИДИОЛЪТ НЯМА ПСИХОАКТИВНИ ЕФЕКТИ

Важно е да се отбележи, че този екстракт от марихуана не е съединението, което търсят пушещите марихуана за удоволствие. За разлика от тетрахидроканабинола (ТХК), съединението с психоактивен ефект, канабидиолът не се отразява на възприятията.

Едно изследване с гризачи по-рано тази година показа, че канабидиолът може да ускори зарастването на счупени кости, докато ТХК няма никакъв полезен ефект върху растежа на костите или възстановяването от фрактури.

Съединението „Паяжината на Шарлот”, което някои родители търсят в Колорадо, е с много ниско съдържание на ТХК и доста високо съдържание на канабидиол. Веро ятно ще минат още няколко години, преди да стане ясно дали този подход помага на децата, чиято епилепсия не реагира на други, по-конвенционални лечения.