Майките на антидепресанти може да родят бебета с аутизъм

By | ноември 10, 2016

антидипресанти и бременностМайките на антидепресанти може да родят бебета с аутизъм. Антидепресантите от типа SSRI (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина), приемани по време на бременността, повишават риска детето да развие аутизъм.

Приемането на популярни антидепресанти по време на бременността изглежда повишава риска от това бебето да бъде диагностицирано с аутизъм или сходно разстройство от аутистичния спектър с течение на възрастта.

Това заключение идва от анализа на данни за 145 456 бременни жени в канадската провинция Квебек.

Тяхната медицинска документация била налична в Квебекското звено по въпросите на бременността и децата и съдържала информация относно това дали майките са взимали антидепресанти по време на бременността си. Освен това документацията проследявала здравето и развитието на децата до 10-годишна възраст.

Изследването включило всички бременности между 1 януари 1998 г. и 31 декември 2009 г.

АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ SSRI ПОВИШАВАТ РИСКА ОТ РАЗСТРОЙСТВО ОТ АУТИСТИЧНИЯ СПЕКТЪР

Учените открили, че когато жените пият антидепресант от типа SSRI като флуоксетин, пароксетин или сертралин през втория или третия триместър, шансът детето да има нарушения в развитието е бил с 87% по-висок.

Цялостният риск все пак е много скромен: само 1 045 деца от общо 145 456 живородени са били диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър по време на изследването. Това е по-малко от един процент.

Лекарите предупреждават, че жените не бива спират антидепресантите си без медицински надзор, тъй като самата депресия представлява риск по време на бременността.

публикувано: JAMA Pediatrics, online Dec. 14, 2015.