НЕВЕН

By | декември 20, 2014

Наименование на латински: Calendula officinalis L. Невен/Календула - билка
Семейство: Compositae–Сложноцветни
Български народни наименования: Градински невен, жълта градинска ружа, каракон, колибарска ружа, крокон, невен.
Народни наименования в други страни: (р) ноготки лекарственные; (e) potmarigold; (d) Ringelblume; (f) souci des jardins

Описание: Невенът е едногодишно, рядко двугодишно, жлезисто тревисто растение. Коренът е вретеновиден с множество разклонения. Стъблото е високо до 50 см, разклонено, грапаво, покрито отчасти с власинки. Листата са целокрайни, последователни, едри. Долните са почти лопатовидни, с дръжки, а горните – приседнали, продълговати до ланцетни, покрити с редки власинки. Цветните кошнички са до 10 см в диаметър, оранжево-жълти, разположени поединично по върховете на стъблото и разклоненията му. Женските цветове са езичести, оранжево-жълти, наредени по периферията на кошничката в 2-3 реда, а вътрешността на кошничката е заета от тръбести мъжки или двуполови цветове, които са жълти, с 5 тичинки. Плодовете са твърде разнообразни по форма и размери плодосемки, най-често сърповидно или дъговидно извити. Цъфти изобилно и продължително от юни до октомври. Цялото растение има характерна миризма.

Разпространение: Невенът произхожда от Средиземноморската област, където се среща и диворастящ. Разпространен е като градинско растение в цяла Европа. У нас се засажда като декоративно растение из градините на цялата страна в няколко форми. При по-мащабно засаждане от 1 декара може да се получат до 10 кг сухи цели цветове, към 30 кг само езичести или към 40 кг семена.

Употребяема част: Стръковете (Herba Calendulae) и цветните кошнички (Flores Calendulae).

Време за бране: Юли – септември.

Начин на бране: Берат се облистените връхни части на растението по време на цъфтенето. Стръковете заедно с цветовете трябва да бъдат не по-дълги от 25-30 см. Най-добре е брането да се извършва в слънчево време. Още при самото бране дрогата се прочиства от прецъфтели цветове или от цветове с плод, както и от пожълтели или повредени листа.

Цветните кошнички се берат, както следва: или целите кошнички (Flores Calendule cum calycibus), или езичестите и тръбестите цветчета без обвивките на кошничките (Flores Calendule sine calycibus). Брането също се извършва по време на пълното цъфтене на растението в сухо, по възможност слънчево време. Събират се само цветните кошнички без дръжките. Събраният материал се слага в съдове, в кoито ще се избегне тъпченето и мачкането му. Ако целта на бране са цветните главички без чашките или само периферните езичести цветчета, отделянето им става веднага след брането на целите главички, докато те са още свежи.

Начин на сушене: Събраният и подготвен материал се суши на тънък пласт в проветриви помещения, при силно въздушно течение или в сушилня при температура до 45°С. Сушенето трябва да стане веднага след брането. Сушенето на слънце не се препоръчва.

Рандеман: От 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи; от 7 кг свежи цветни главички с чашките се получава 1 кг сухи; от 10 кг свежи периферни езичести цветчета се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата дрога: Изсушените цветни главички на невена са до 5 см в диаметър. Срещат се и отделни тръбести цветчета. Цветното легло е голо и плоско. Обвивката на кошничките се състои от един ред зелени, тясно ланцетни заострени листчета. Миризмата е слаба, характерна, а вкусът – слабо горчив.

Съхранение: В сухи и тъмни помещения. По-дългото съхранение се отразява зле върху качеството на дрогата, като съдържанието на действащите вещества (особено на каротиноидите) бързо спада. Експериментално е доказано, че при съхраняване в продължение на 16 месеца, каротинът от 1546 мг% спада на 12 мг%.

Съдържание: Цветовете съдържат: етерично масло, сапогенин, календулин, каротиноиди и ксантофили (каротин, ликопин, неоликопин А, виолаксатин, рубиксантин, цитроксантин, флавохром, флавоксантин), фитостерин, флавоноиди, слузни вещества, ензими, фарадиол, смоли, горчивото вещество календин, органични киселини, фитонциди, тритерпенови гликозиди, витамин С.

Стръковете съдържат: етерично масло, каротин, ликопин, рубиксантин, виолаксатин, фитостерин, Календеи, гликозиди (календулозиди), сапонини, витамин С, тритерпенови съединения, между които производните на лупеола – арнидиол и фарадиол, дъбилни вещества. В плодовете е установено съдържанието на тлъсто масло, съставено от глицеридите на лауриновата, палмитиновата и други киселини.

Действие: Антисептично и антибактериално действие. Притежава бактерицидно действие, особено по отношение на стафилококи и стрептококи. Подпомага зарастването и ускорява епителизацията при язви и атонични кожни рани. Има улцеро-протективен ефект, като предотвратява появата на деструктивни изменения в лигавицата на стомаха при 40–70% от болните. Противогъбично действие. Стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява храносмилането. Кръвопречистващо действие. Установено е, че невенът успокоява ЦНС, понижава рефлекторната възбудимост и артериалното налягане, засилва сърдечната дейност и забавя ритъма. Притежава инхибиращо действие върху някои тумори.

Приложение: Цветовете на невена са отлично средство за възпаления или язвеноподобни състояния, независимо дали се използва външно или вътрешно. Вътрешно невенът се прилага при възпалителни процеси на лигавицата на устата, заболявания на стомашно-чревния тракт, за лечение на гастрити, стомашни или дуоденални язви, детски диспепсии, възпаление на дебелото черво, воднянка и кръв в урината. Помага при вирусни заболявания, стафилококови и стрептококови инфекции, чернодробни заболявания. При ракоподобни язви и тумори. Препоръчва се при сърдечни заболявания с ритъмни смущения и хипертонична болест в климактеричния период. Компрес или лапа от цветовете е отлично средство за първа медицинска помощ при изгаряне, попарване, ужилване и обриви. Компрес или мехлем от невен се препоръчва при варикозно разширени вени и измръзвания, а студен извлек може да се използва за промивка на очите при конюнктивити. Билката се използва при лечение на стоматомикоза, причинена от Candida albicans, гъбички по краката, гъбично заболяване във влагалищната област. Сокът от стъблото се използва за премахване на брадавици, мазоли и калуси.
Запарки от невен облекчават болезнена менструация и предизвикват менструация при закъснение. В българската народна медицина се употребява при главоболие, болестни състояния в критичната възраст на жената, жълтеница, болести на далака, за задържане при бременност, при кожна туберкулоза, възпаление на лимфните възли, рак на матката и гърдите, кожен рак и др.

Начин на употреба: Прилага се под формата на запарка, отвара, тинктура, мази и маслен извлек. Запарката се приготвя като 2 супени лъжици от стръковете или цветовете се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Прецедената запарка се пие по около 200 мл преди хранене 3–4 пъти дневно. Отварата се приготвя от 2 супени лъжици дрога, която се вари в 600 г кипяща вода 3 минути и се оставя да кисне 1 час. Отварата се използва външно и за гаргара при възпаление на устната кухина. Настойка – 1:5 със спирт или силна ракия. Приема се вътрешно по 30–40 капки 3–4 пъти дневно, а една чаена лъжичка от същата настойка, разредена с 500 мл вода се използва за компреси и промивки. Настойка от цветовете и зехтин (1:10) се използва при трудно заздравяващи рани.

 от Фармацевтичен монитор 6/2014