NURULIN DUO/НУРУЛИН ДУО

By | февруари 7, 2017

ATC code:  М01АЕ51

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация за лекарството може да намерите на сайтовете на ИАЛ – www.bda.bg или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Състав: Активните вещества в една таблетка са: Парацетамол (paracetamol) 500 mg и Ибупрофен (ibuprofen) 200 mg. Помощни вещества: Кроскармелоза натрий, колоиден, безводен силициев диоксид, прежелатинизирано нишесте, Микрокристална целулоза, царевично нишесте, повидон К30, стеаринова киселина.

Показания: За временно облекчаване на болка, дължаща се на мигрена, главоболие, болки в гърба, менструална болка, зъбобол, ревматични и мускулни болки, болка при артрит и симптомите на грип и простуда. НУРУЛИН ДУО е подходящ за болки, за чието овладяване е необходима по силна аналгезия, от самостоятелното приложение на парацетамол или ибупрофен.

Дозировка и начин на приложение: Възрастни н деца над 18 години. Само за краткосрочна употреба! Препоръчителната доза е по 1 таблетка заедно с вода и храна 3 пъти дневно. Да се спазва интервал от поне 6 часа до следващата доза. Да се използва винаги минималната ефективна доза за възможно най-кратко време. Ако симптомите се задълбочат или не изчезнат до 3 дни е необходима консултация с лекар. Да не се приема повече от максимално допустимата дневна доза – 6 таблетки, което е еквивалентно на 3000 mg парацетамол и 1200 mg ибупрофен на ден.; Педиатрична популация: НУРУЛИН ДУО таблетки не се препоръчва за деца под 18 години.; Пациенти в старческа възраст: Да се приема минималната ефективна доза за възможно най-кратък период от време. Пациентите в старческа възраст са с повишен риск от проява на тежки нежелани лекарствени реакции. Пациентите трябва регулярно да бъдат проследявани за кървене от стомашно-чревния тракт.; Пациенти с бъбречни/чернодробни увреждания: Да се приема минималната ефективна доза за възможно най-кратък период от време. Бъбречната и/или чернодробната функция трябва да бъдат мониторирани регулярно.

Противопоказания: НУРУЛИН ДУО е противопоказан за употреба: При пациенти с известна реакция на свръхчувствителност към парацетамол, ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни средства, или към някое от помощните вещества.; При пациенти с активен алкохолизъм, тъй като хроничния прекомерен прием на алкохол може да предразположи пациентите към хепатотоксичност (поради компонента парацетамол).; При пациенти, които са имали астма, уртикария или алергични реакции, след прием на ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни средства.; При пациенти с активна или анамнеза за стомашно-чревно кървене, или пептична язва. при пациенти с тежка сърдечна недостатъчност (клас IV по NYHA), чернодробна недостатъчност или бъбречна недостатъчност при пациенти с мозъчно-съдово или друго активно кървене при пациенти с нарушения в съсирването на кръвта.; По време на третия триместър от бременността; При деца под 18 годишна възраст. Този продукт не трябва да се приема с други продукти, съдържащи парацетамол, ибупрофен, ацетилсалицилова киселина или с всякакви други противовъзпалителни лекарства, освен по лекарско предписание.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба: Прочетете КХП!

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: Прочетете КХП!

Фертилитет, бременност и кърмене: НСПВС потискат обратимо фертилитета при жени. Приемът на НУРУЛИН ДУО трябва да се преустанови при жени с репродуктивни проблеми или подложени на тестове за фертилитет. Да не се приема НУРУЛИН ДУО по време на последните 3 месеца от бременността поради риск от ефекти върху феталната кардио-васкуларна система и удължаване на бременността. Нестероидните противовъзпалителни лекарства не бива да се използват през първите два триместъра на бременността освен когато ползата за майката надхвърля потенциалния риск за плода. Нестероидните противовъзпалителни лекарства потискат обратимо фертилитета. Парацетамол и ибупрофен се излъчват в незначителни количества с майчиното мляко. Не се налага прекъсване на кърменето, когато НУРУЛИН ДУО се приема за кратко време в предписаната доза

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини: НУРУЛИН ДУО практически не повлиява концентрацията и способността за шофиране и работа с машини, понякога може да се наблюдава дезориентация, главоболие и визуални нарушения, което трябва да се има в предвид.

Опаковка: Една опаковка съдържа 10/20 таблетки или 12/24 таблетки опаковани в блистер от PVC/AL фолио, един или два блистера в единична картонена кутия с листовка.

Притежател на разрешението за употреба: Рамкофарм ООД, тел: 02/ 868 8052