OLYTABS / ОЛИТАБС

By | февруари 7, 2017

 ATC code:  R05X

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация за лекарството може да намерите на сайтовете на ИАЛ – www.bda.bg или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Състав: Всяка  филмирана таблетка  съдържа 200 mg  ибупрофен  (ibuprofen)  и  30 mg псевдоефедринов хидрохлорид (pseudoephedrine hydrochloride). Помощни вещества: Ядро на таблетката: Микрокристална целулоза; Калциев хидрогенфосфат, безводен; Кроскармелоза натрий; Царевично нишесте; Силициев диоксид, колоиден, безводен; Магнезиев стеарат. Обвивка на таблетката: Хипромелоза; Макрогол 400; Талк; Титанов диоксид (Е171), Железен оксид, жълт (Е172)

Показания: Симптоматично лечение на назална конгестия, свързана с остър риносинузит с вероятен вирусен произход, придружена от главоболие и/или треска. Олитабс е показан при възрастни и юноши на възраст от 15 години вкл.

Дозировка и начин на приложение: За перорално приложение. Таблетките трябва да се поглъщат цели, без да се дъвчат, с голяма чаша вода, за предпочитане по време на хранене. Пациенти на възраст на и над 15 години: 1 таблетка на всеки 6 часа, ако е необходимо. При по-интензивни симптоми 2 таблетки на всеки 6 часа, ако е необходимо, до максимална обща дневна доза от 6 таблетки. Максималната обща дневна доза от 6 таблетки (еквивалентни на 1 200 mg ибупрофен и 180 mg псевдоефедринов хидрохлорид) не трябва да се превишава. За краткотрайна употреба. Пациентът трябва да се консултира с лекар, ако симптомите се влошат. Максималната продължителност на лечението е 4 дни за възрастни и 3 дни за юноши на възраст 15 години и повече. В случаи, при които симптомите се състоят главно или от болка/треска, или назална конгестия, е за предпочитане прилагането на продукти с едно активно вещество. Нежеланите реакции могат да бъдат намалени до минимум чрез използване на най-ниската ефективна доза за най-краткия период, необходим за контролиране на симптомите. Олитабс е противопоказан при педиатрични пациенти на възраст под 15 години.

Противопоказания: Свръхчувствителност към ибупрофен, псевдоефедринов хидрохлорид или към някое от помощните вещества; Пациенти на възраст под 15 години; Бременни жени по време на третия триместър на бременността; Кърмещи жени; Пациенти, при които са наблюдавани предходни реакции на свръхчувствителност (напр. бронхоспазъм, астма, ринит, ангиоедем или уртикария) в отговор на ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС); Анамнеза за стомашно-чревно кървене или перфорация, свързани с предходно лечение с НСПВС; Активна или анамнеза за рекурентна пептична язва/кървене (два или повече отделни епизода на доказана улцерация или кървене);    Мозъчно-съдово или друго кървене; Необяснени хемопоетични отклонения; Тежка чернодробна недостатъчност; Тежка бъбречна недостатъчност; Тежка сърдечна недостатъчност; Тежки сърдечно-съдови нарушения, коронарна сърдечна болест (сърдечно заболяване, хипертония, ангина пекторис), тахикардия, хипертиреоидизъм, диабет, феохромоцитом; Анамнеза за инсулт или наличие на рискови фактори за инсулт (поради алфа-симпатомиметичната активност на псевдоефедринов хидрохлорид); Риск от закритоъгълна глаукома; Риск от задържане на урина, свързано с уретро-простатни нарушения; Анамнеза за инфаркт на миокарда; Анамнеза за припадъци; Системен лупус еритематодес; Едновременна употреба на други вазоконстриктори, използвани като назални деконгестанти, независимо дали се прилагат перорално или назално (напр. фенилпропаноламин, фенилефрин и ефедрин) и метилфенидат; Едновременна употреба на неселективни инхибитори на моноаминооксидазата. (МАО-инхибитори) (ипрониазид)  или употреба на инхибитори на моноаминооксидазата в рамките на последните две седмици

Специална предупреждения и предпазни мерки при употреба: Прочете КХП!

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: Прочете КХП!

Фертилитет, бременност и кърмене: Употребата на OLYTABS е противопоказана през третия триместър на бременността и трябва да се прилага само в случай на категорична необходимост през първия и втория триместър. Съставките на продукта се екскретират в кърмата, поради което е използването на този продукт е противопоказано по време на кърмене. Не се препоръчва употребата на OLYTABS по време на зачеване. Възможно е нарушение на фертилитета при жени чрез повлияване на овулацията. Това е обратимо при прекратяване на лечението.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини: Олитабс повлиява в малка или умерена степен способността за шофиране и работа с машини. Пациентите, които получат замаяност, халюцинации, необичайни главоболия и нарушения на зрението или слуха, трябва да избягват шофиране или работа с машини. При еднократно приложение или краткотрайна употреба на това лекарство обикновено не се изисква предприемането на каквито и да е специални предпазни мерки.

Опаковка: 200 mg/30 mg film-coated tablets х 12

Притежател на разрешението за употреба: McNeil Products Ltd., Johnson & Johnson Ltd.,UK