Тъмен шоколад против отпадналост

By | август 17, 2016

shokolad-relaxЕдна порция шоколад с високо съдържание на какао (съответно, с ниско съдържание на захар) може да помогне да се подсили вниманието в ранния следобед.
На много хора някъде между 14 и 16 ч. всеки ден може да им е трудно да се концентрират или дори да останат будни. Някои пият втора или трета чаша кафе, за да се ободрят. Но ново изследване сочи, че шоколадът с високо съдържание на какао също може да има стимулиращ ефект, който обаче не е изцяло свързан с кофеина.

ТЪМНИЯТ ШОКОЛАД ЗАСИЛВА БДИТЕЛНОСТТА

Изследването е частично финансирано от компанията производител на шоколади Hershey и използвало електроенцефалография, за да измерва бдителността на пациентите. Обект на изследването са били 122 доброволци на възраст между 18 и 25, разпределени на случаен принцип, така че да консумират шоколад с 60% какаово съдържание или контролен шоколад с по-ниско такова.

Резултатите на онези, които консумирали шоколада с 60% какао, показали по-голяма бдителност и по-добра концентрация. Това съответствало и на начина, по-който се чувствали. Въпреки че редовната консумация на какаови продукти се свързва с по-ниското кръвно налягане в предишни изследвания, този екип от учени открил, че шоколадът с високо съдържание на какао временно повишава диастоличното кръвно налягане с от 3 до 5 пункта.

В един от контролните шоколади е бил добавен Л-теанин. Това е съединение, извличано от чая. Вместо да повишава кръвното налягане, този шоколад довел до лекото му понижение.

Авторите изказват хипотезата, че шоколад с 90% съдържание на какао би довел до по-осезаеми резултати относно нивата на бдителност на доброволците, но решили, че той може да не е по-вкуса на младите хора, участвали в изследването.

Може би следващото изследване по темата ще бъде насочено към това да се открие точният баланс между идеалното какаово съдържание, носещо физиологични и когнитивни ползи, и подходящото количество, така че да се получат най-добри вкусови качества.

NeuroRegulation, vol. 2, no.1, 2015