Възможно ли е един евтин диуретик да побеждава ХЕРПЕСНИТЕ ВИРУСИ?

By | август 16, 2016

Спиронолактонът (spironolactone), който се използва от 1959 г., изглежда пречи на вируса на Епщайн-Бар (Epstein Barr) да се размножава и може да помага в борбата и срещу други херпесни вируси.

spironolactone-herpesБОРБАТА С ВИРУСА НА ЕПЩАЙН-БАР
Един евтин генеричен диуретик, който често се предписва на пациенти със сърдечна недостатъчност, показва антивирусно действие срещу херпесни вируси, наречени вирус на Епщайн-Бар. Този вирус причинява мононуклеоза и се свързва с повишен риск от някои видове рак. Инфекциите, причинени от него, са особено проблематични за пациенти, претърпели трансплантации или други хора с проблеми с имунната си система.

КАК ДЕЙСТВА СПИРОНОЛАКТОНЪТ?
Спиронолактонът е диуретик, задържащ калия, който се използва за контролиране на кръвното налягане или за облекчаване на симптомите на сърдечна недостатъчност. Сега учените са открили нов ефект на това лекарство.
Спиронолактонът очевидно пречи на вируса на Епщайн-Бар да се размножава. Той действа по различен начин от другите противовирусни медикаменти, които се ползват за лечение на херпесните вируси.
Явно другите подобни диуретици нямат същото въздействие върху вируса на Епщайн-Бар.

ВИРУСЪТ НА ЕПЩАЙН-БАР
Вирусът на Епщайн-Бар се свързва с редица сериозни последици, освен с мононуклеозата. Например, това са автоимунни заболявания като множествената склероза, автоимунния тиреиодит, системния лупус еритематозус, оралния лихен планус, ревматоидния артрит, автоимунния хепатит и синдрома на Сьогрен (Journal of Oral and Maxillofacial Pathology, Sep-Dec., 2015).
Смята се, че свързаните с Епщайн-Бар вируси също така участват в развитието на няколко вида рак (Laboratory Investigation, March 7, 2016). Ето защо този новооткрит ефект на спиронолактона развълнува учените.
Те се надяват, че този диуретик може да открие пътя към нови варианти за лечение на други херпесни вируси, които причиняват херпес зостер, генитални и други херпеси. (PNAS, March 14, 2016).