ELAXA PICO / ЕЛАКСА ПИКО

By | юли 29, 2019

AТС код: A06AB08

Публикуваната кратка характеристика е със съкращения и е предназначена за медицински специалисти. Пълна информация за лекарството може да намерите на сайтовете на ИАЛ – www.bda.bg , EMA или на съответния притежател на разрешението за употреба.

Състав: Една таблетка ЕЛАКСА пико съдържа 5,19 mg натриев пикосулфат монохидрат (sodium picosulfate monohydrate), еквивалентен на 5 mg натриев пикосулфат (sodium picosulfate). Помощни вещества: Лактоза, Царевично нишесте, Прежелатинизирано царевично нишесте, Магнезиев стеарат, Колоиден безводен силициев диоксид.

Показания: Приложение при пациенти с констипация (затруднено изхождане); подготовка за диагностични процедури, преди и след оперативно лечение и при състояния, при които се изисква улесняване на дефекацията.

Дозировка и начин на приложение: Да не се прилага при деца под 4-годишна възраст. Перорално приложение. Препоръчва се таблетките да се приемат вечер, за да предизвикат дефекация на следващата сутрин.
Продължителността на действие е обикновено 6-12 часа след прием. Препоръчва се лечението да започне с най-ниската доза. Тя може да бъде увеличена до максималната препоръчителна доза за предизвикване на редовна дефекация. Максималната дневна доза не трябва да се превишава.
При констипация: Възрастни: 1-2 таблетки (5-10 mg натриев пикосулфат) дневно.; Деца над 10 години: 1-2 таблетки (5-10 mg натриев пикосулфат) дневно.; Деца от 4 до 10 години -1 таблетка (5 mg натриев пикосулфат) дневно.
При подготовка за диагностични процедури, при пре- и постоперативно лечение и при състояния, при които се изисква улесняване на дефекацията, приложението на ЕЛАКСА пико трябва да се осъществява под лекарско наблюдение. За предизвикване на пълно изпразване на червата при възрастни, препоръчителната дозировка е 2 таблетки (10 mg), приети сутринта и 2 таблетки (10 mg), приети вечерта и прилагане на лаксатив с незабавно действие (напр. супозитория) на следващата сутрин. За деца на 4 и повече години препоръчителната дозировка е 1 табл. (5 mg), приета вечерта и прилагане на лаксатив с незабавно действие за деца (напр. супозитория) на следващата сутрин.

Противопоказания: ЕЛАКСА пико е противопоказен при пациенти с: известна свръхчувствителност към натриев пикосулфат или към някоя от другите съставки на продукта; силно болезнен корем и/или остър хирургичен корем, с повишена температура (напр. апендицит), потенциално свързани с гадене и повръщане; остри възпалителни заболявания на червата; тежка дехидратация; редки наследствени състояния, които може да са несъвместими с някое от помощните вещества на продукта ; чревна непроходимост.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба: Както всички лаксативни средства, ЕЛАКСА пико не трябва да се приема ежедневно за продължителен период от време преди предварително да се установи причината за констипацията. Продължителната и прекомерна употреба може да доведе до нарушение на електролитния баланс и хипокалиемия. Има съобщения за замайване и/или прилошаване при пациенти, приемали натриев пикосулфат. Наличните детайли за тези случаи предполагат, че тези събития се отнасят за прилошаване при дефекация (или прилошаване, което може да се обясни с контракциите при изхождане), или за съдово-инервационен отговор на коремна болка, вследствие на констипация, но не задължително на прилагането на самия натриев пикосулфат. Загубата на течности в стомашно-чревния тракт може да предизвика дехидратация. Симптомите могат да включват жажда и олигурия. При пациенти със загуба на течност, при които дехидратацията може да бъде вредна (напр. с бъбречна недостатъчност, пациенти в напреднала възраст) трябва да се прекрати лечението с ЕЛАКСА пико и може да бъде възобновено единствено под лекарски контрол. Децата не трябва да приемат ЕЛАКСА пико без съвет от лекар. ЕЛАКСА пико съдържа лактоза. Пациенти с редки наследствени проблеми на непоносимост към галактоза, пълен лактазен дефицит или глюкозо-галактозна малабсорбция не трябва да приемат това лекарство.

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие: При приемане на твърде високи дози ЕЛАКСА пико, едновременната употреба и на диуретици или адренокортикостероиди може да увеличи риска от електролитен дисбаланс. Електролитният дисбаланс може да предизвика повишена чувствителност към сърдечни гликозиди. Едновременното приемане с антибиотици може да намали лаксативното действие на ЕЛАКСА пико.

Фертилитет, бременност и кърмене: Приемът на ЕЛАКСА пико по време на бременност и кърмене трябва да става с внимание, след консултация с лекар. ЕЛАКСА пико може да се използва по време на кърмене, освен ако не се счита, че очакваните благоприятни ефекти ще надвишат възможните рискове. Не са извършвани проучвания относно ефекта на лекарствения продукт върху фертилитета при хора. Предклиничните изпитвания не са показали никакъв ефект по отношение на фертилитета.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини: Не са провеждани изследвания относно влиянието на лекарствения продукт върху способността за шофиране и работата с машини. Въпреки това, пациентите трябва да са информирани, че поради съдово-инервационен отговор (напр. коремен спазъм), те могат да изпитат замайване или да получат прилошаване. Ако пациентите получат коремен спазъм, те трябва да избягват потенциално опасни дейности като шофиране и работа с машини.

Опаковка: Таблетките са опаковани в блистер от PVC/PVDC/алуминий. Всяка опаковка съдържа 20 таблетки (2 блистера с по 10 таблетки всеки) и листовка за пациента.

Притежател на разрешението за употреба: Фортекс Нутрасютикалс ООД.