Как трябва да се лекува диарията при децата?

By | август 9, 2016

dehidratazia pri dezataЕдин прост домашно приготвен разреден ябълков сок може да е най-добрият начин да се излекува детската диария, ако не е прекалено сериозна.

Когато децата имат диария, родителите им често биват съветвани да им дават електролитен разтвор, за да предотвратят дехидратацията им. Целта е в детския организъм да се възстановят както течностите, така и минералите, които са отделени в резултат на заболяването.

ДОМАШНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕТСКАТА ДИАРИЯ МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНО

Едно ново изследване на над 600 деца на възраст между 6 месеца и 5 години показва една по-евтина алтернатива, която също върши работа. Децата били доведени в спешната помощ с лека дехидратация поради стомашно разтройство.

РАЗРЕДЕНИЯТ ЯБЪЛКОВ СОК СРЕЩУ ЕЛЕКТРОЛИТНИЯ РАЗТВОР

На случаен принцип на половината от децата бил даден електролитен разтвор, а на другата половина – разреден ябълков сок, последван от любимата напитка на съответното дете.

Изненадващо се оказало, че ябълковият сок се справя доста добре с лечението на диарията при децата. При тези, получили разредения сок, било по-малко вероятно да се наложи хоспитализация или включване на системи.

Тъй като родителите може невинаги да разполагат с електролитен разтвор, разреденият ябълков сок може да е полезен домашен лек за справяне с детската диария – освен ако случаят не е по-сериозен.

Ако диарията е тежка, ще се наложи медицинско наблюдение и използване на електролитно средство. Освен това прегледът при лекар е задължителен при деца под шестмесечна възраст.

 

Източник: JAMA, May 10, 2016