Отразява ли се пътуването в космоса зле на сърцето?

By | ноември 25, 2016

kosmos-sartseПътуването в космоса излага астронавтите на дълбока космическа радиация, увреждаща кръвоносните съдове. Това може да обясни високата смъртност, причинена от сърдечна недостатъчност, на астронавтите от космическата програма „Аполо”.

АСТРОНАВТИТЕ ОТ „АПОЛО” ИЗЛОЖЕНИ НА РИСК ОТ СЪРДЕЧНОСЪДОВИ УСЛОЖНЕНИЯ

Двадесет и четирима членове на космическата програма „Аполо” са летели в дълбокия космос между 1968 г. и 1972 г. Осем от тях са починали оттогава, като над 40% от тези смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови причини.
Астронавтите са добре образовани и имат достъп до отлични здравни грижи, така че е малко изненадващо, че тяхното ниво на смъртност от сърдечносъдови заболявания е четири или пет пъти по-високо, отколкото при астронавтите, които не са пътували в космоса.

КОСМИЧЕСКАТА РАДИАЦИЯ МОЖЕ ДА Е ВРЕДНА ЗА СЪРЦЕТО

Учените, публикували тези открития в журнала ScientificReports, предлагат хипотезата, че излагането на мисията „Аполо” на космическа радиация може да е причинило увреждане на сърцето и кръвоносните съдове. Мишки, изложени на този тип радиация, развили артериални увреждания. Космическото пътуване изложило астронавтите на радиацията от дълбокия космос.

Ако НАСА планира по-нататъшни пътувания в космоса, включващи изпращането на астронавти на Луната и на Марс, този проблем ще трябва да бъде разрешен.

публикация: Scientific Reports, online, July 28, 2016.