Трябва ли мъжете с рак на простатата да приемат витамин Д?

By | ноември 26, 2016

рак на простататаНиските нива на витамин Д при мъжете с рак на простатата са свързани с повишени стойности по Скалата на Глийсън и с по-агресивни тумори.

Едно ново изследване сочи, че при диагностицирането на мъже с рак на простатата трябва да се направи тест за нивата на витамин Д в организма им. Това се налага, защото ниските нива на този витамин изглежда са свързани с по-лоша прогноза.

  • НИВАТА НА ВИТАМИН Д ПРИ МЪЖЕТЕ С РАК НА ПРОСТАТАТА

Учени от Училището по медицина в Северозападния университет в САЩ са събрали информация за кръвните нива на 25-хидроксивитамин Д (това е най-точната мярка за витамин Д в организма) при мъже, които са с насрочени операции на простатата. При пациентите с най-ниски нива на витамин Д било най-вероятно да имат агресивен рак на простатата, с високи стойности по Скалата на Глийсън.

В изследването взели участие 190 мъже на средна възраст 64 години. При онези от тях с агресивни тумори на простатата средното ниво на 25-хидроксивитамин Д било 22.7 ng/ml. Ниво от 30 ng/ml е по-типично и е за предпочитане. Мъже с нива от или над 30 ng/ml е по-малко вероятно да имат високи стойности по скалата на Глийсън или рак, открит извън самата простата.

Според изследването тъмнокожите мъже и живеещите в северните региони на САЩ (като Чикаго, където било проведено изследването) е по-вероятно да имат ниски нива на витамин Д. Учените препоръчват добавки с витамин Д, за да се повишат неговите нива до нормалните.
Journal of Clinical Oncology, online Feb. 22, 2016.

  • ИМАТ ЛИ ЕФЕКТ ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ С ВИТАМИН Д?

Не успяхме да открием изследвания, при които мъжете с агресивен рак на простатата са приемали добавки с витамин Д, за да се види дали те забавят развитието на рака. В едно изследване обаче, мъжете с нискорисков рак на простатата в ранна фаза под наблюдение приемали 4000 IU на ден в продължение на една година. Тази доза повишила нивата на 25-хидроксивитамин Д на афроамериканците в изследването до същите нива като тези на белите.

Мъжете, приемащи добавката, имали по-малко проби (ядра), показващи рак на простатата, когато техните биопсии били повторени след една година. Това изследване сочи, че приемът на витамин Д като добавка може да е от полза за мъже с рак на простатата, но това трябва да бъде проследено с рандомизирано контролирано изпитание с плацебо.

Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, July, 2013, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, July, 2012.