Почерпете сърцето си с шепа фъстъци

By | декември 28, 2015

фъстъциВ две страни с голямо население – САЩ и Китай – е открито, че хората, консумиращи фъстъци, живеят по-дълго и е по-малко вероятно да получат инфаркт или инсулт.

ФЪСТЪЦИТЕ ИМАТ МЯСТО В ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

В продължение на дълги години на американците бе казвано да избягват ядките, защото съдържат много мазнини, за които пък се приемаше, че се отразяват зле на сърдечносъдовата система.
След това учените откриха, че хората, консумиращи повече ядки, включително орехи, шам-фастък и бадеми, е по-малко вероятно да развият сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или диабет. Колкото повече ядки приемали с храната, толкова по-нисък бил шансът от преждевременна смърт.

ФЪСТЪЦИТЕ НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЪЛЖИМОТО УВАЖЕНИЕ

Фъстъците не са получили уважението, отдавано на дървесните видове. Това донякъде е така, защото те са шушулково бобово растение, а не дървесни ядки. Може също и да се дължи на факта, че са по-евтини от орехите, американските орехи, лешниците или бадемите.
Едно ново изследване сочи обаче, че приемът и на ядки от дървесните видове, и на фъстъци, е свързан с понижена смъртност. Изследването обхванало над 70 000 души, предимно хора с ниски доходи, от южните части на САЩ, както и над 130 000 жители на китайския град Шанхай.
Учените събирали сведения за хранителните навици, следейки участниците в изследването в продължение на поне 5 години (малко по-дълго в Китай). Американските участници консумирали както ядки от дървесни видове, така и фъстъци (около 50% от целия им прием на ядки). В Китай участниците ядяли само фъстъци, а като цяло приемали по-малко храна от американците.
За хората, консумиращи най-много фъстъци, е било най-малко вероятно да починат от инсулт или инфаркт както в Китай, така и в САЩ.

(JAMA Internal Medicine, online March 2, 2015)